Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Maria Marica (vioară), Cornelius Zirbo (violoncel), Cadmiel Boțac (pian) – soliștii concertului simfonic, pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul”, dirijată de maestrul RADU POPA, prezintă, vineri, 24 martie 2023, începând cu ora 19, la Sala „Capitol” a filarmonicii timișorene, un concert de excepție, alături de soliștii MARIA MARICA – vioară, CORNELIUS ZIRBO – violoncel, CADMIEL BOȚAC – pian, câștigători ai Concursului New Hope.

Maria Marica (vioară), Cornelius Zirbo (violoncel), Cadmiel Boțac (pian) – soliștii concertului simfonic, pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Articol de Simona Stoița, 20 martie 2023, 21:25

În program:
Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 în re minor, KV 466, de Wolfgang Amadeus Mozart;
Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64, de Felix Mendelssohn Bartholdy;
Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Despre participarea, în premieră, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul”, dirijată de maestrul Radu Popa, în interviurile acordate, pentru Radio Timișoara, de tinerii interpreți, soliști invitați pe scena filarmonicii din Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, 2023:

„Voi avea ocazia și bucuria să concertez alături de Filarmonica „Banatul”, sub conducerea dirijorului Radu Popa.

Voi interpreta Concertul pentru pian și orchestră în re minor, de Wolfgang Amadeus Mozart, un concert cu totul deosebit pentru că Mozart rareori a compus lucrări în tonalități minore, aceste lucrări având o profunzime deosebită, iar mesajul pe care compozitorul a vrut să îl transmită a fost unul cu totul special. De aceea, abia aștept să interpretez acest concert alături de Filarmonica „Banatul” care, prin excelența ei, dovedește că Timișoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii. E un motiv de bucurie și de mândrie pentru mine, dar cred că pentru toți românii. Mă bucur că anul acesta, în Timișoara, sunt în derulare proiecte culturale deosebite.

Este pentru prima dată când concertez alături de Filarmonica „Banatul”. Va fi o bucurie să cântăm împreună Concertul pentru pian și orchestră în re minor, de Mozart!

Vor mai fi doi interpreți, în cadrul acestui concert, violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Maria Marica, de care mă leagă o prietenie de mulți ani. Am avut ocazia să concertez atât alături de Cornelius, cât și alături de Maria. Cu ei am colaborat foarte mult. Nu este doar o relație profesională, ci și o lungă relație de prietenie. Noi trei am avut ocazia și bucuria să câștigăm, anul trecut, în 2022, Concursul New Hope, organizat de violoncelistul Octavian Lup, iar ca Premiu la acest concurs am primit o serie de concerte cu zece filarmonici, în toată România. Anul acesta avem ocazia să concertăm în cele mai importante orașe din România, ceea ce este cu totul special pentru noi.

Chiar dacă drumurile noastre au luat-o în direcții diferite – Cornelius fiind în București, Maria în Germania, iar eu la Viena -, ne bucurăm că avem ocazia să ne reîntâlnim și să cântăm împreună.

În ceea ce mă privește, în luna ianuarie 2023, am avut bucuria să închei cu bine studiile de Masterat la Universitatea de Muzică și Artele spectacolului din Viena, iar în prezent urmez cursurile postgraduale ale aceleiași universități, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

Așadar, abia așteptăm acest concert de la Timișoara și sperăm ca publicul să vină la concert într-un număr cât mai mare!”  (Cadmiel Boțac, pianist)

AUDIO/ Cadmiel Boțac, pianist (interviu Radio Timișoara)

„Mă bucur foarte mult să pot cânta la Timișoara, vineri, 24 martie 2023, alături de Orchestra Filarmonicii „Banatul” și de dirijorul RADU Popa, împreună cu colegii și prietenii mei dragi, Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo.

Ne aflăm la Timișoara datorită unui premiu extraordinar care înseamnă de fapt zece concerte prin toată țara, în această stagiune, ca urmare a Concursului New Hope care a avut loc la Cluj-Napoca, în vara anului 2022. Vreau să îmi exprim încă o dată recunoștința pentru acest premiu deosebit.

Voi fi pentru prima dată în compania Orchestrei  Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și sunt foarte curioasă și în același timp entuziasmată  de această colaborare. Sunt convinsă că va fi un concert minunat!

Voi cânta Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, de Felix Mendelssohn Bartholdy, o lucrare pe care o iubesc foarte mult, mi-e extrem de dragă, de fapt  ca toată muzica lui Mendelssohn. Este o lucrare luminoasă, plină de o bucurie sinceră.

Sunt încântată și nerăbdătoare să mă reîntorc la Timișoara. Deși, după cum spuneam, mă voi afla pentru prima dată în compania Filarmonicii „Banatul”, nu este prima dată când cânt la Timișoara. Am amintiri foarte dragi din Timișoara. Am făcut multe proiecte frumoase pe parcursul anilor, știu ce oameni minunați sunt timișorenii și aștept cu drag acest concert, cu atât mai mult cu cât Timișoara este Capitala Europeană a Culturii, anul acesta.  Sunt onorată să iau parte activ la viața culturală a orașului.” (Maria Marica, violonistă)

AUDIO/ Maria Marica, violonistă (interviu Radio Timișoara)

„Sunt violoncelist, actualmente masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, și violoncelist – artist instrumentist în Orchestra de Cameră a Societății Române de Radiodifuziune.

În cadrul concertului de vineri, 24 martie 2023, de la Sala „Capitol”, alături de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și dirijorul Radu Popa, voi avea ocazia să interpretez binecunoscutele „Variațiuni pe o temă rococo”, de Piotr Ilici Ceaikovski. Voi cânta această lucrare pentru prima oară în public și aștept cu nerăbdare această experiență. Este o lucrare briliantă, caracterizată de foarte multă eleganță, lirism și pe alocuri de o profundă introspecție. Sunt sigur că publicul timișorean cunoaște foarte bine lucrarea.

Colaborez pentru prima oară cu Orchestra Filarmonicii „Banatul” și cu dirijorul Radu Popa. Prestigiul instituției, și al dirijorului, este binecunoscut. Probabil că mai degrabă aș spune că așteptările sunt mai mult legate de mine însumi. Îmi doresc să fiu în cea mai bună formă și să pot fi în acea stare de deschidere totală, în care muzica să se întâmple, să „curgă” din mine, să fie o experiență memorabilă.

Mărturisesc că sunt un mare fan al Timișoarei. Mai mult decât orașul în sine, îmi plac foarte mult oamenii din Timișoara. Da, m-am bucurat când am aflat despre acest statut pe care Timișoara îl poartă în anul 2023, și anume, cel de Capitală Europeană a Culturii. Am urmărit cu mare interes proiectele culturale din domeniul meu, care au loc, anul acesta, cu ocazia acestui eveniment. Am urmărit îndeaproape venirea WDR Sinfonieorchester din Köln și concertul dirijat de maestrul Cristian Măcelaru. Nu pot decât să mă bucur și să fiu recunoscător pentru faptul că se întâmplă lucruri frumoase, admirabile, inițiative bune și la noi în țară!” (Cornelius Zirbo, violoncelist)

AUDIO/ Cornelius Zirbo, violoncelist (interviu Radio Timișoara)

Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la vârsta de patru ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la șase ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

În 2014, a obținut Premiul 1 la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan, iar la scurt timp, Cadmiel Boțac a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa, Concursul Internațional “Carl Filtsch” (Sibiu) și Concursul Internațional “Transylvanian Piano Competition” (Brașov). În februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, iar în 2022, Concursul “Grand Prix New Hope”. Cadmiel a susţinut concerte și recitaluri în SUA, Kazakhstan, Rusia, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin și George Enescu.

În ianuarie 2023, Cadmiel Boțac a absolvit cursurile de Master ale Universității de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold, în prezent urmând studiile postgraduale la aceeași universitate. (sursa info/Cadmiel Boțac)

Născută în 1998, la Cluj-Napoca, într-o familie de muzicieni, Maria Marica a început studiul viorii, în orașul natal, la vârsta de șapte ani, sub îndrumarea lui Vasile Socea, continuându-și apoi studiile la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi. În prezent studiază cu David Grimal (vioară) și Krzysztof Chorzelski (muzică de cameră), la Hochschule für Musik Saar, Saarbrücken, Germania.

Maria Marica a susținut recitaluri atât în țară cât și în străinătate (Italia, Franța, Germania, SUA) și a concertat alături de orchestrele filarmonicilor din țară, colaborând cu dirijori, precum Gabriel Bebeșelea, Sabin Păutza, Jozsef Horvath, Theo Wolters, printre alții.

Din 2013, Maria Marica este membră a Orchestrelor Române de Tineret, iar din 2018, membră a Orchestrei Naționale Simfonice a României, orchestre care au urcat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, precum Musikverein Viena, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie de Paris. De asemenea, în 2019 a fost bursieră a Romanian Chamber Orchestra (dirijor Cristian Măcelaru), iar din 2020 este membră Les Dissonances (director artistic David Grimal), singurul ansamblu din lume care abordează repertoriu simfonic de mare anvergură fără dirijor.

Maria Marica a avut ocazia de a cânta muzică de cameră alături de muzicieni de renume internațional, precum Gary Hofmann, Claire Désert, Diemut Poppen, Marc Coppey, Philippe Cassard, Victor Julien-Lafferière, Solenne Païdassi, David Grimal, Yan Levionnois, Léa Hennino, Alexander Sitkovetsky.  A fost, de asemenea, bursieră a programului SoNoRo Interferențe, având astfel șansa de a studia și de a cânta alături de Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Thorsten Johanns, Diana Ketler, Frans Helmerson, iar în 2015 a participat la programul Young Performers al festivalului Music@Menlo, California, unde a studiat muzică de cameră alături de Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membrii ai Cvartetelor Escher și Dover, printre alții. A participat la masterclassuri cu violoniști, precum Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, iar în 2021, a fost participant activ în cadrul masterclassului de la Kronberg Academy, lucrând cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz.

Este câștigătoarea Concursului Internațional de Vioară „George Enescu” 2022.

În 2021, s-a numărat printre laureații Bursei „Moștenitorii României Muzicale”, având astfel ocazia de a concerta alături de Filarmonica de Stat Transilvania, iar în iunie 2022, Maria a câștigat concursul New Hope Grand Prix la secțiunea vioară, având astfel ocazia de a concerta alături de zece filarmonici din țară, în stagiunea 2022-2023. (sursa info/Maria Marica)

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de nouă ani a început studiul violoncelului, la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar în prezent urmează studiile de masterat ale Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu. S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Până în prezent, a beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională precum: Frans Helmerson, Gary Hoffman, Gautier Capuçon, Marc Coppey, Gustav Rivinius, Wolfgang Emanuel Schmidt, Miklos Perenyi, etc. Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră, în 2017 și 2022. De asemenea, a fost selectat ca student activ la masterclass-urile de violoncel ale Academiei Kronberg, ale Academiei Barenboim-Said din Berlin, ale Festivalului de la Lisabona “Verão Clássico”.

Este laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate, ca de exemplu: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro”, Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel „ProArt”, Ucraina (Locul II), Concursul Internațional „Concertino Praga”, Cehia (Locul II).

În ianuarie 2022, a intrat top 6 al Concursului Internațional UNISA de la Pretoria, Africa de Sud, iar câteva luni mai târziu este câștigătorul secțiunii de violoncel a Concursului Național “Grad Prix”, organizat de New Hope Music, primind astfel șansa de a concerta cu zece filarmonici de top din țară, în stagiunea 2022-2023.

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte si recitaluri în România, Cehia, Germania, Belgia, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China, Israel, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite etc., în prestigioase săli de concert, precum Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român (București).

Cornelius Zirbo și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivaluri de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

A concertat, în postură de solist, cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania” , Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala „Junior”.

A apărut în diverse formații camerale alături de artiști consacrați, ca: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny, etc.

A susținut o serie de recitaluri alături de pianistul Cadmiel Boțac, în importante săli de concert din Cluj Napoca, Timișoara și București, în cadul turneului „Moștenitorii României Muzicale”, organizat de Radio România Muzical.

Alături de pianistul Gabriel Gîțan a înregistrat sonatele pentru violoncel și pian de Claude Debussy și George Enescu, ce au intrat ulterior în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Cornelius cântă pe un violoncel modern, construit de celebrul lutier francez Frank Ravatin, pus la dispoziție cu generozitate de către colecția de instrumente a ‘Musique et Vin au Clos Vougeot’. (sursa info/Cornelius Zirbo)

Sursa: foto Cadmiel Boțac/autor Ciprian Florea, foto Maria Marica/autor Carina Arion, foto Cornelius Zirbo/autor Șerban Mestecăneanu; autor Mihai Gheorghe.

Articol de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Cultură duminică, 17 noiembrie 2024, 15:03

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol

Codex Aureus a fost expus, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia....

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 16:45

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara a vernisat expoziţia “Luminile lui Caravaggio” Tabloul “Băiat mușcat de șopârlă”, din 1597,...

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:01

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” își deschide porțile astăzi, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția este o...

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:55

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan

O nouă ediţie a Zilelor Icoanei, o manifestare care îşi propune să promoveze arta şi cultura bizantină, va avea loc în perioada 16-17...

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:50

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad

Replici fidele ale unor statui descoperite în secolul trecut, care formează „Armata de teracotă” a primului împărat chinez, vor putea fi...

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad
Cultură duminică, 10 noiembrie 2024, 14:19

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara face ultimele pregătiri pentru deschiderea expoziţiei „Luminile lui Caravaggio”. Lucările au...

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 21:20

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Pentru a marca ziua căderii Zidului Berlinului, la Timișoara a fost vernisată expoziția „Aufarbeitung. RDG și România în cultura...

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului