România trece la ora de vară; ora 3.00 devine ora 4.00
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, pentru a trece la ora de vară. Prin urmare, ora 3.00 de duminică dimineața va deveni ora 4.00.
România a adoptat procedura trecerii la ora de vară din 1932, până în 1940. Apoi a reluat-o din anul 1979, după ce a semnat Convenția fusurilor orare.
Ora de vară în 2023 va fi valabilă, astfel, până în 29 octombrie 2023.
În prezent, peste 100 de ţări din toată lumea folosesc acest mecanism, însă există state sau teritorii care nu au adoptat această convenţie. Ora de vară nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la Tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China sau în statele americane Hawaii şi Arizona.
Motivul iniţial al adoptării Convenţiei privind trecerea la ora de vară a legat de economisirea energiei electrice pentru iluminat.
Trecerea la ora de vară este însă criticată de cei care consideră că schimbarea orei care se produce de două ori pe an ar avea mai multe efecte nedorite.
Ora de vară a fost lansată pentru prima oară de omul de ştiinţă american Benjamin Franklin în 1784, într-un eseu intitulat “Un proiect economic”, prin care îndemna populaţia să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui şi a economisi uleiul utilizat la lămpile de iluminat public.
Articol de Radio Timișoara, 25 martie 2023, 07:09