Prima expediție fluvio-maritimă cu echipaj românesc în jurul Europei pornește de la Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 13 mai 2023, 11:48 / actualizat: 15 mai 2023, 8:37
Circumeuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, va pleca de pe Bega și va face opriri în mai multe foste capitale culturale pentru promovarea Timișoarei. Vasul Vulpea va redeschide cu această ocazie și navigația internațională pe Bega, urmând să treacă frontiera româno-sârbă pe apă.
Plecarea este programată peste două săptămâni din Timișoara. Planul este să se navigheze cu două ambarcațiuni una pentru râuri, alta pentru mare.
Circumeuropa va începe pe Bega cu vaporul Vulpea, care a și fost prezentat timișorenilor de ziua Europei. De pe Bega va ajunge pe Dunăre, mai apoi se va naviga în Marea Neagră.
Circumeuropa a fost inițiat de Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara, practicant al sailingului de peste două decenii.
“Vulpea este o barcă de 7,5m este o barcă cu pescaj mic, care o să ne permită să navigăm în apele puțin adânci. Așadar, plecarea din Timișoara nu mai este o problemă în acest moment pentru noi. Cu Vulpea vom parcurge toată distanța, pornind din spatele catedralei, pe Bega, mai apoi pe canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, după care la Baziaș intrăm în Dunăre și de acolo până la Sulina sau Constanța”, spune Cristian Ilea.
Așadar, Vulpea va fi prima ambarcațiune care va trece frontiera româno-sârbă pe Bega. După mai bine de 70 de ani.
“Suntem în discuții permanente cu cei de la Consiliul Județean. Se fac eforturi susținute pentru a se deschide frontiera cu Serbia, pentru a asigura un punct de trecere temporar a frontierei. La fel cum se trece în acest moment cu bicicletele. Este un punct de trecere a frontierei deschis pentru bicicliști. Vom profita de această ocazie să se facă un punct provizoriu de trecere și pentru ambarcațiunea noastră. Va fi pentru prima dată după 70 de ani când o ambarcațiune din Timișoara va trece frontiera cu Serbia”, mai spune Cristian Ilea.
În Marea Neagră, echipajul timișorean va urca pe Gaia, o barcă cu vele construită special pentru navigația pe mare. Apoi urmează Marea Marmara, Marea Egee, Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului, apoi din nou pe fluvii, Rin, Main, Dunăre, Tisa și în final din nou Bega.
“În Marea Neagră urmează să urcăm pe ambarcațiunea Gaia. Este o barcă cu vele de dimensiuni mai mari, adică undeva în jur de 13 metri, construită special pentru a face față valurilor mari, vânturilor de pe Marea Neagră. Traseul este Italia – Malta – Marsilia, trecem prin Gibraltar, urcăm în Oceanul Atlantic spre Canalul Mânecii, Rotterdam și de acolo ar urma să schimbăm din nou barca și să urcăm din nou pe o barcă de râuri și de ape mici, ca să venim spre casă prin Essen, Linz, Budapesta, Novi Sad, de pe Tisa, pe Bega și acasă în Timișoara”, explică Cristian Ilea.
Programul cultural din cadrul Circumeuropa a fost finanțat cu 200.000 lei de Centrul de proiecte al Primăriei Timișoara, însă navigatorii speră să primească bani și de la Consiliul Județean, dar și din alte proiecte.
“Am bătut în cuie primele evenimente culturale care se vor desfășura în cadrul programului cultural Circumeuropa. Pe Bofor, în Istanbul, va fi primul concert. Petre Ionuțescu o să dea un recital direct de pe barcă, în timp ce vom parcurge Bosforul, vom transmite live streaming în Timișoara. Mai apoi în Elefsina, va fi reprezentanția celor de la Ansamblul Timișul – Elefsina care există și ea capitală culturală europeană. Finanțarea de la Centrul de proiecte ne asigură programul cultural doar până în Elefsina”, spune Cristian Ilea.
Expediția durează în jur de șase luni. Din echipajul Circumeuropa, pe lângă căpitanul Cristian Ilea, mai sunt Cosmin Jitariuc jurnalist la TVR Timișoara, biologul Oana Gavriluc, Doru Creț, președintele West Iaht Club și omul de afaceri Valentin Bogdan.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both.