Mai bine de jumătate dintre angajații din învățământ au intrat în grevă în Timiș
Peste 60 la sută dintre angajații din învățământ participă la greva generală, în județul Timiș. Profesorii care au aderat la protest au obligația de a veni la școală, dar nu desfășoară ore.
Elevii care nu au rămas acasă pot rămâne în școli, supravegheați de profesorii care nu participă la greva generală – și care vor ține și cursuri – dar și de direcțiune.
Liderul sindicatului Spiru Haret, Virgil Popescu, a declarat, la Radio Timișoara, că greva nu putea fi evitată prin întâlnirea sindicatelor de ieri cu membrii Executivului și liderii coaliției guvernamentale, pe care nu o consideră o negociere în adevăratul sens al cuvântului.
“Noi nu ne-am dorit și nu ne dorim o grevă generală, însă am fost obligați. Faptul că cadrele didactice sunt total lipsite de fonduri financiare așa cum ar trebui să fie, faptul că suntem bătaia de joc a Guvernului, asta ne-a determinat să intrăm în grevă. Apropo de negocieri. Alea n-au fost negocieri, au fost niște o simplă întâlnire în care au venit și au aruncat pe masă niște promisiuni de eventuale mici adaosuri bani. Ori noi nu suntem nici asistați social, nu suntem nimic altceva decât cadre didactice care vor să-și facă datoria așa cum ar trebui”, spune Virgil Popescu.
Articol de Radio Timișoara, 22 mai 2023, 15:59
Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, din ultimii 30 de ani, și prima după 2005. Celelalte două s-au desfășurat pe durata a cinci, respectiv trei săptămâni.