Juridic | Înființarea unui PFA
Dragi ascultători ai Radio Timișoara, mă bucur să ne reîntâlnim în cadrul rubricii noastre juridice. Astăzi voi răspunde unui ascultător din localitatea Sânnicolau Mare, care ne-a transmis următoarea întrebare: „Sunt angajat că instalator la o fabrica de la noi din oraș, însă mai lucrez și pe cont propriu pentru că sunt multe persoane care apelează la mine după ce îmi termin programul de lucru. Cineva mi-a spus că pentru aceste lucrări pe care le fac în afara programului de la fabrica ar trebui să îmi deschid un PFA și să plătesc impozit pe banii pe care îi fac, pentru că altfel nu este corect și aș putea fi sancționat. Vă rog să îmi spuneți daca așa este și ce am de făcut că să îmi deschid acest PFA daca e nevoie”.
Articol de Dana Florea, 26 iunie 2023, 13:32
Răspunsul pentru ascultătorul este, cu siguranță, DA în ceea ce privește ambele întrebări adresate. Astfel, orice persoană care realizează venituri din activități prestate pe teritoriul României are obligația de a le declara organelor fiscale și de a plăti impozitul pe venit și contribuțiile aferente acestuia. De asemenea, modalitatea prin care o persoană poate presta în mod legal servicii specifice (în cazul descris mai sus, servicii de instalații) este prin intermediul unui PFA, respectiv a unei „persoane fizice autorizate”, definită de legislație că fiind o formă de întreprindere economică organizată de o persoană care se folosește de propria să forță de muncă. Orice persoană care are capacitate deplină de exercițiu și nu a săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile și vamale poate să își înființeze un PFA. De asemenea, în vederea înregistrării, este necesar un sediu profesional, iar persoana în cauza trebuie să declare pe propria răspundere că îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, al protecției mediului și al protecției muncii. În cazul în care sediul PFA-ului se afla într-un bloc de locuințe, atunci trebuie obținut și avizul asociației de proprietari sau de locatari cu privire la activitatea ce vă fi desfășurată la respectivul sediu. În ceea ce privește denumirea PFA-ului, legislația prevede că aceasta vă cuprinde numele întreg al titularului PFA-ului sau numele și inițială prenumelui, urmate de sintagma „ persoana fizica autorizată” sau „PFA” Depunerea dosarului pentru înregistrarea PFA se vă face la Oficiul Registrului Comerțului în raza căruia persoana fizica autorizată își stabilește sediul profesional sau online, pe site-ul onrc.ro, actele urmând a fi eliberate într-un termen de 3 zile lucrătoare de la depunere.
Recomandăm, așadar, ascultătorului nostru că, în cazul în care prestează în mod obișnuit servicii de execuție lucrări instalații către diferite persoane, să procedeze la înființarea unui PFA, înregistrat la Oficiul Registrului Comerțului și la organele fiscale, respectând astfel obligațiile de plată către bugetul de stat corespunzătoare veniturilor realizate.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările Dvs la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr. 14A.
Vă mulțumesc!
(Foto: pixabay.com)