Juridic | Ce riscă cei care nu distrug AMBROZIA
Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Articol de Radio Timisoara, 16 iulie 2023, 22:48 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29
Astăzi voi răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a descris următoarea situație:
Locuiesc într-un cartier destul de central din Timișoara, însă între blocuri există foarte multe spații verzi neîngrijite, pe care, pe lângă faptul că sunt aruncate gunoaie, cresc arbuști și buruieni care afectează sănătatea. Mă refer în special la ambrozie, care în această perioada produce multe alergii și cauzează neplăceri multor persoane.
Vă rog să îmi spuneți dacă există posibilitatea sancționării persoanelor care ar avea obligația de a întreține aceste spații și în ce baza?
Răspunsul la întrebarea adresată de ascultătorul nostru este unul afirmativ, în sensul că există o reglementare expresă în acest sens prin Legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Potrivit acestei legi, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii acesteia pe terenurile intravilane și extravilane.
Mai exact, proprietarii sunt obligați să desfășoare periodic, cel târziu până la dată de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.
De asemenea, și beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația că pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.
Nerespectarea acestor obligații de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează în prima etapă cu avertisment.
Nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Sancțiunile se aplică de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, ascultătorul nostru putând adresa sesizări oricăreia dintre aceste autorități.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă, pe adresa: Radio Timișoara, str. Pestalozzi, nr. 14A.
Vă mulțumesc!