Corul de Cameră CANTUS REDIVIVUS concertează la Reșița, Lugoj și Timișoara
A opta ediție a Masterclass-ului de Cânt și Dirijat Coral susținut de prof. dr. Emanuel Pecingină, cu concursul Corului de Cameră CANTUS REDIVIVUS, s-a desfășurat în aceste zile la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.
Articol de Simona Stoița, 19 iulie 2023, 21:18
La finalul cursului, Corul de Cameră CANTUS REDIVIVUS prezintă, prin tradiție, o serie de concerte. Ediția actuală a turneului se deschide joi, 20 iulie 2023, la Reșița (Liceul de Arte „Sabin Păuța”), al doilea concert va avea loc vineri, 21 iulie 2023, la Lugoj (Universitatea Europeană Drăgan), iar concertul din închiderea turneului este programat sâmbătă, 22 iulie 2023, la Timișoara (Liceul de Artă „Ion Vidu”).
Detalii despre Masterclass-ul de Cânt și Dirijat Coral, ediția a VIII -a, 2023, în interviul acordat de prof. dr. Emanuel Pecingină, dirijor fondator al Corului de Cameră CANTUS REDIVIVUS, maestru corepetitor al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, formator dirijori cor în cadrul Programului Național CANTUS MUNDI (interviu Radio Timișoara, în exclusivitate):
„Corul de Cameră Cantus Redivivus este un cor de proiect, care a luat naștere în anul 2015, legat de Festivalul Internațional „Zilele Muzicii la Oravița”. Cunoscând-o pe doamna Manuela Iana Mihăilescu, organizatoarea festivalului de la Oravița, i-am transmis doleanța mea de a realiza un masterclass de cânt și dirijat coral, în cadrul Festivalului „Zilele Muzicii la Oravița”. Ținând cont de faptul că în Banat este o veche tradiție corală, ne-am gândit să o reînviem; de aici și denumirea corului – „Cantus Redivivus”. Acest proiect se desfășoară în perioada verii, în luna iulie sau august, ajungând în acest an la a opta ediție.
Fiind un discipol al maestrului Marin Constantin, mi-am propus să duc mai departe această artă dirijorală, să împărtășesc ceea ce am învățat și celorlalți care doresc să cânte și să dirijeze, astfel încât la acest masterclass, pe lângă partea de cânt coral, am avut și am în continuare masteranzi la dirijat coral.
Corul Madrigal a fost fondat în anul 1963, deci Corul Madrigal este în an aniversar, împlinește 60 de ani de activitate. Fiind legat de Corul Madrigal, al cărui sunt actualmente cel mai în vârstă membru activ, mi-am propus să aduc această școală de cânt și de dirijat și pe plaiurile bănățene, la Timișoara, Lugoj, Reșița, Oravița, locuri unde am susținut concerte. Ne-am dorit să aducem în atenția publicului acest gen de cânt coral cameral.
De-a lungul anilor am avut o serie de participanți, de regulă 20-25 de coriști în fiecare an. După fiecare curs am organizat un turneu de concerte în zona Banatului, respectiv la Timișoara, Lugoj, Oravița, Reșița, Anina, Caransebeș. Am zis că e bine să popularizăm această muncă pe care noi o realizăm și să atragem spre muzica corală și alți iubitori ai acestei arte.
Programul de concerte din acest an este alcătuit din piese aparținând, în exclusivitate, compozitorilor români. Anul acesta s-a înscris un număr record de masteranzi la dirijat. Vom face un turneu de trei concerte, la Reșița (20 iulie 2023), Lugoj (21 iulie 2023) și Timișoara (22 iulie 2023). Toate concertele vor începe la ora 19:00.
Pe iubitorii muzicii corale îi așteptăm cu drag să vină la aceste concerte, iar pe cei care iubesc acest gen de muzică îi îndemnăm să vină alături de noi la următoarele ediții ale acestui masterclass. Vă așteptăm la concertele noastre!” (Emanuel Pecingină, dirijor fondator al Corului de Cameră CANTUS REDIVIVUS)
AUDIO / Interviu prof. dr. Emanuel Pecingină, dirijor fondator al Corului de Cameră CANTUS REDIVIVUS, maestru corepetitor al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, formator dirijori cor în cadrul Programului Național CANTUS MUNDI (interviu Radio Timișoara, în exclusivitate):
Sursa foto prin amabilitatea prof. dr. Emanuel Pecingină (arhiva personală). Foto/facebook Emanuel Pecingina.
Articol de Simona Stoița, realizator, Radio Timișoara.