FOTOGRAFII din colecția DR. CONSTANTIN LUPU
5 august 2023 – 12 septembrie 2023 @ 9:00 – 16:00 –
Vizitare gratuită până pe 12 septembrie 2023, luni-vineri, între orele 9 – 16.
Articol de Radio Timisoara, 5 august 2023, 09:00 / actualizat: 6 august 2023, 16:31
Fundația Academică Culturală Timișoara, Forumul Democrat al Germanilor din Timișoara și Casa Adam Müller Guttenbrunn Timișoara
ne invită sâmbătă 5 august 2023, la ora18, la CASA ADAM MÜLLER GUTTENBRUNN TIMIȘOARA, la vernisarea expoziției:
FOTOGRAFII DE LA ALB-NEGRU
LA FOTOGRAFII COLOR
din colecția DR. CONSTANTIN LUPU
Cuvânt de deschidere: Dr. Ioan Fernbach
Moment muzical:
Alexandra Guțu – violoncel
Andreea Olariu – pian
J.S.Bach Arioso
S. Rachmaninov Vocalise
E. Elgar Salut d’amour
D. Dimitrescu Dans țărănesc
G. Fauré Apres un rève
Vizitare gratuită până pe 12 septembrie 2023, luni-vineri, între orele 9 – 16.
Dr. Constantin Lupu născut în 1936 a terminatFacultatea de Medicină la UMF Timișoara. Medic la Săvârșin – Petriș pe Mureș, apoi a inaugurat în 1962 Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgențe medicale. În 1965 împreună cu doi colegi, pune bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantilă din Timișoara, care cu timpul devine Clinică și al carei șef a fost mai bine de 20 ani. Devine doctor în medicină cu teza Repercusiuni psihosociale la populația din zonade cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991. În ianuarie 1990 a fondat Sosietatea de Neuropsihiatrie pentru Copii și Adolescenți din România, fiind prima societate medicală din țară de după Revoluție.
Dragostea pentru meseria aleasă a fost mereu însoțită de pasiunea pentru fotografie, sport, speologie, filatelie, muzică simfonică. În liceu a fost campion național la orientare sportivă cu echipa fondată de el la Liceul Moise Nicoară din Arad și apoi medaliat cu bronz la Europenele din Balcani. În 1975 înființează Clubul de speologie Speotimiș, participând la explorarea și cartarea peșterilor din Banat. În urma unui vis frumos cu muzica bună într-un loc misterios, organizează, în 11 octombrie 1984, primul concert simfonic, în peștera Românești, Munții Poiana Rusca, dintr-o serie care a continuat anual pînă azi. Speleoconcertele au ajuns în 2023 la ediția 39-a, și au adus în peștera Românești artiști și spectatori din 54 țări, îmbogățind cultural Timișoara, județul Timiș și lumea speologică. Cu aceste ocazii deosebite a editat cărți poștale ilustrate, timbre și plicuri filatelice care au circulat în lume, popularizând evenimentele speleoculturale din Banat.
Interesul pentru fotografii s-a născut în clasele primare, când aprimit un aparat AGFA cu filme 6/6, care avea un obiectiv cu marecapacitate de redare pentru aproape și la distanță. Era interasant pentru un adolescent, iar filmele, developarea și reproducerile le-a rezolvat pe banii primiți cadou de la rude și pentru notele școlare. La maturitate a fost nedespărțit de aparate foto din ce în ce mai performante.
În publicația “Candelă împotriva timpului” autorii Titus Suciu și Vasile Bogdan, menționează: “prin fotografii distinsul medic Constantin Lupu este istoric al Revoluției din Decembrie 1989, a ieșit pe străzile Revoluției și a făcut ceea ce puțini au avut în gând să facă să fotografieze.” A fost membru al Asociației de Fotografi Amatori din Timișoara.
Are titlul de Cetățean de Onoare al localităților Tomești-Românești și al județului Timiș. Unele din fotografiile prezentate acum au fost expuse cu diferite ocazii în România, Ungaria, Cehia, Danemarca, Germania, Coreea de Sud.
Termenul “fotografie” provine din limba greacă și înseamnă “a picta cu lumină”. Dintr-un scurt istoric aflăm:
1826 – prima fotografie realizată de către N.Niepce, printr-un procesnumit “heliografie”, se chiamă “Vedere de la fereastră”
1861 – prima fotografie color realizată de englezul T. Sutton cu ajutorul atrei filtre separate de culoare și combinarea lor într-o singură imagine.
1946 – prima fotografie realizată în spațiu.
1957 – prima fotografie digitală.
Carol Pop de Szathmary este considerat părintele fotogrefiei din România. Este primul fotograf-reporter de război din lume imortalizând conflictu lruso-otoman din Crimeea în 1853.
Primul aparat fotografic în România a fost cumpărat de Colegiul Sf. Savadin București – 1840, iar în 1843 s-a deschis primul atelier fotografic.
19 august este ZIUA MONDIALÂ A FOTOGRAFIEI, care se serbează începând cu anul 2009.