Juridic | De la ce vârstă răspunde penal un minor?
Articol de Radio Timisoara, 7 august 2023, 17:27 / actualizat: 7 august 2023, 19:28
Astăzi voi răspunde unei ascultătoare din Făget care ne-a transmis următorul mesaj : « Sunt mama unui băiat de 13 ani. Săptămâna trecută am fost chemată de directorul școlii, pe motiv că băiatul meu a lovit un alt copil care a ajuns apoi la spital și că părinții acestuia doresc să facă plângere penală și să îmi ceară și despăgubiri. Vă rog să îmi spuneți dacă pot face acest lucru, deoarece băiatul meu este minor. În plus, nu este violent și nu a mai fost implicat în alte bătăi nici la școală, nici în afară ei ».
Întrebarea adresată comportă două aspecte care se impune a fi clarificate, respectiv cel al răspunderii penale a minorului și cel al răspunderii părinților pentru faptele săvârșite de copiii minori.
Referitor la primul aspect, dispozițiile art.113 din Codul penal aduc clarificările necesare în sensul în care prevăd că minorul care nu a împlinit 14 ani nu răspunde penal, în timp ce minorul care are vârstă cuprinsă între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a acționat cu discernământ, adică dacă a avut reprezentarea consecințelor faptei comise. În privința minorului cu vârstă peste 16 ani, acesta răspunde penal conform legii, întocmai ca și o persoană adultă.
Așadar, strict din punctul de vedere al răspunderii penale, minorul sub 14 ani nu răspunde pentru fapta penală săvârșită, însă această nu înseamnă că respectivă fapta va rămâne nepedepsită. Este important de subliniat că majoritatea infracțiunilor săvârșite de minori au loc la îndemnul sau instigarea altor persoane, de multe ori majore. Prin urmare, cel care asistă sau determină comiterea faptei penale, de către minor, vă răspunde pentru fapta sa infracțională în calitate de complice, de instigator sau chiar de coautor.
În situația descrisă de ascultătoarea noastră, minorul având 13 ani, aspectele indicate mai sus sunt aplicabile sub aspectul răspunderii penale.
Având în vedere însă că victima (respectiv copilul agresat) a avut nevoie de îngrijiri medicale, se pune problema reparării prejudiciului cauzat prin fapta infracțională sub aspect civil, adică recuperarea cheltuielilor medicale, de spitalizare, diferite tratamente, dar și prejudiciul moral suferit urmare a traumei psihice produse
Sub acest aspect este vorba despre răspundere civilă delictuală, adică acea răspundere care presupune reparația unui prejudiciu produs altei persoane, din cauza comiterii unei fapte ilegale (nu contează dacă acea faptă e prevăzută de legea penală sau nu, singura condiție, în acest punct, este ca fapta să fie contrară unui act normativ).
În acest caz, victima se va putea îndrepta direct împotriva părinților minorului, în baza prevederilor art 1372 din Codul civil care stabilesc faptul că va răspunde pentru prejudiciul cauzat de minor cel care este obligat să îl supravegheze conform legii, adică părintele în situația descrisă de ascultătoarea noastră.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara, str. Pestalozzi nr. 14A.
Vă mulțumesc!
Image by rawpixel.com