Târg de produse tradiţionale cu ocazia Zilei Apicultorului, în județul Hunedoara
Producătorii de miere şi de alte produse ale stupului sunt aşteptaţi să ia parte, timp de două zile, la o nouă ediţie a Zilei Apicultorului. Manifestarea este programată să aibă loc în satul Nadru- zona Valea Roatei, din comuna Peştişu Mic, în zilele de 19 şi 20 august.
Articol de Radio Timișoara, 19 august 2023, 09:26
Organizată de Primăria comunei Peștișu Mic, în colaborare cu GAL Microregiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor şi Agenţia Naţională a Zonei Montane, Ziua Apicultorul este unică în județul Hunedoara.
Manifestarea își propune să promoveze apicultura ca activitate alternativă, dar și să facă mai bine cunoscute produsele rezultate în urma muncii albinelor.
Comuna Peștișu Mic are o frumoasă tradiție în creștere albinelor, iar cel care a promovat apicultura în această zonă este un om foarte cunoscut pentru stupari, după cum spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.
“Sunt bucuros să amintesc existența unui mare apicultor, unui mare român din zona respectivă, și anume este vorba despre George Vlaicu și care s-a ocupat de apicultorii din zonă, mai ales din zona Peștișului. Pot să spun că sunt două generații de apicultori formați de el și rezultatele s-au văzut de-a lungul timpului în cantitățile de miere pe care aceștia le-au predat an de an. Eu aș merge mai departe și aș da un nume Zilei apicultorilor din zona Peștișului, numele de Vlaicu George”, spune Tiberiu Korb.
Cât privește un prim bilanț al anului apicol, reprezentantul stuparilor din județul Hunedoara a menționat că producția de miere se situează la un nivel de peste 100 de tone, apropiată celei de anul trecut.
“O parte din apicultori, care au făcut pastoral, pot să zic că au avut niște rezultate destul de bune și mai ales la producția de miere de tei și la producția de miere de polifloră, floarea soarelui și alte sortimente din zona de munte. Dar sunt destul de mulți apicultori care n-au făcut pastoral din cauza lipsei de bani, lipsei de curaj de a mai merge și de a cheltui, în condițiile în care nimeni nu le dă niciun ajutor. Este o problemă că nu au bani ca să cumpere biostimulatori pentru familiile respective și chiar pentru medicamente. Atunci ar fi o salvare să se dea măcar acel minimus care s-a dat acum doi ani, respectiv 25 lei, care reprezintă nu mare lucru, da o încurajare pentru apicultori ca să meargă mai departe”, mai spune Tiberiu Korb.
În județul Hunedoara activează circa 1000 de apicultori.