Ascultă Radio România Timișoara Live • 

În Arad se deschide prima linie de procesare a legumelor produse în bazinul Dorobanți

În Arad se deschide prima linie de procesare a legumelor produse în bazinul Dorobanți

Articol de Radio Timișoara, 22 august 2023, 09:04

Din luna septembrie, legumele produse in bazinul Dorobanți – Curtici – Macea, din județul Arad, vor fi disponibile pe piață și sub formă procesată, având la bază rețetele de conserve din zonă.

Cooperativa arădeană “Bunătăți Locale” de la Dorobanți va avea în curând propria linie de procesare a legumelor. Mai sunt și alte cooperative legumicole în vestul țării care au investit fie în utilaje agricole, fie în sere și solarii, fie în spații de depozitare. Cea de la Dorobanț, însă, este prima cooperativă care va face procesare pornind de la pasiunea pentru legumele de câmp și mai ales pentru roșiile românești de Buzău.

Marian Rotaru, președintele cooperativei, consideră că procesând legumele de la Dorobanți nu doar că vor aduce un profit mai mare pentru cei cinci membri ai cooperativei, dar vor ajunge și mai ușor în toate colțurile țării.

“Vom procesa producția noastră. Avem colaboratori, fermieri din zonă, care au cultivat aceste soiuri de roșii, să le comercializeze prin cooperativă, pentru a le procesa. Nu ne propunem să facem cantități foarte, foarte mari. Vrem să facem cantități mici, să fie gustoase, aromate, cum făceau bunicile noastre acasă. Nu ne abatem de la rețetele tradiționale. Cantități mici, dar pentru toți consumatorii”, spune Marian Rotaru.

Nu se va produce mult, dar va fi bun. Aceasta este dorința membrilor cooperativei, care vrea diversitate și calitate, bazată pe caietul de rețete al bunicilor din zonă, după cum spune Marinela Petran, directorul executiv al cooperativei.

“În primul rând, începem cu sucul de roșii, pentru că toate gospodăriile așteaptă sucul crud de roșii, dar mergem și mai departe la pasta de roșii, la varietatea de zacuscă și, bineînțeles, murăturile. Este foarte important pentru noi să păstrăm caietul bunicii și încercăm să compilăm mai multe rețete ale mai multor bunici. Ar fi păcat să nu le împrumutăm experiența și aceste caiete, pentru a da o diversificare a gustului, pentru a răspunde nevoilor tuturor consumatorilor”, spune Marinela Petran.

O microunitate de procesare este un drum anevoios pe care membrii cooperative i-au pornit din dorința de a da plusvaloare muncilor și de a ajunge direct la cumpărător, ocolind samsarii, cu un produs de cea mai bună calitate. Vânzarea va fi asigurată de băcăniile din țară, însă nu va lipsi nici magazinul de la poarta fermei.

“Vrem să ne adresăm în primul rând magazinelor de profil, pentru că ce se întâmplă în supermarket, oricum calitatea să pierde, în ideea în care produsul, dacă nu este foarte bine identificat, scapă ochiului cumpărătorului. Atunci ne orientăm spre magazine gen băcănie, dar mai ales vom avea noi magazinul la poarta fabricii, să mergem pe ideea de a face parteneriate și cooperări cu alte cooperative. Putem crea o rețea de magazine și de ce nu, încet, încet, să pătrundem pe teritoriul țării și să putem face și export în afară. Vrem să facem zile deschise la nivelul cooperativei, în care să aducem consumatorul să vadă efectiv ceea ce va cumpăra”, spune Marinela Petran.

Proiectul privind unitatea de procesare de la Dorobanți este finanțat din fonduri europene și are o valoare de aproximativ 560.000 euro. Primele conserve vor ieși de pe linia de procesare la finalul acestei luni.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară