Expoziția „Dușmance ale poporului” la Memorialul Revoluției din Timișoara
Luni, 4 septembrie 2023, la ora 13.00, la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara, va avea loc vernisarea expoziției „Dușmance ale poporului”realizată în parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.
Articol de Dana Florea, 23 august 2023, 14:45 / actualizat: 24 august 2023, 7:36
În deschiderea evenimentului din partea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet vor lua cuvântul dr.Ioana Boca, director executiv, dr. Virginia Ion curatorul expoziției, și drd.Gino Rado, președintele Memorialulul Revoluției din Timișoara.
Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.
Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.Spaţiul destinat unei expoziţii este în mod fatal limitat şi obligat să cuprindă doar câteva zeci din miile de tragedii şi de drame. În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute? Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie există zeci sau sute de destine asemănătoare.
Expoziția face parte din seria de evenimente prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a ţării.