Timișoara 2023: De la Enescu şi Brâncuşi, la Eurothalia şi Sabotage Festival
Articol de Radio Timișoara, 30 august 2023, 18:55
Capitala Europeană a Culturii invită publicul, în luna septembrie, să rămână conectat la o mulțime de evenimente.
Programul lunii include arte vizuale şi muzică simfonică, festivaluri europene de teatru, conferinţe despre patrimoniu, târguri de viniluri, mult aşteptata expoziţie Brâncuşi şi Festivalul Internaţional ‘George Enescu’.
Institutul Francez din Timişoara organizează, în perioada 1-3 septembrie, cea de-a XII-a ediţie a evenimentului Harababura Vintage Fair. Aceasta cuprinde o platformă online de fotografie şi fashion sustenabil şi un târg de viniluri şi cărţi, cu concerte orientale susţinute de trupele Ko Shin Moon din Franţa şi K not K din România şi un performance de dans contemporan Be the storm.
O noutate pentru Timişoara, Festivalul Internaţional ‘George Enescu’, se deschide în data de 3 septembrie. Ensemble Intercontemporain va concerta la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Pe 4 septembrie, în cadrul festivalului, publicul se poate bucura de un concert inedit alături de Fine Arts Quartet.
Ecoul Sinagogilor se va desfăşura între 4-7 septembrie, în oraşe din vestul ţării, unde vor ajunge în faţa publicului Cvartetul Bălănescu, alături de prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, prin Asociaţia Pantograf.
Pe data de 6 septembrie, de la ora 19,00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Romanian Chamber Orchestra invită spectatorii la un concert adresat familiilor.
Tot pe 6 septembrie, de la ora 19,00, în cadrul proiectului Time to Rock 2023, Iulius Town va găzdui un concert cu trupa Om la Lună, din Bucureşti.
Pe 10 septembrie este programat un concert Fanfare Ciocârlia, o legendă vie a fanfarelor balcanice.
Time to Rock va continua şi cu alte concerte, pe 16 septembrie, când va avea loc concertul trupei Omul cu Şobolani, iar pe 28 septembrie, Casa Tineretului va găzdui un silent-concert cu trupele Eyedrops şi Delta pe Obraz.
În avanpremiera expoziţiei Brâncuşi la Timişoara, timp de cinci luni, în fiecare joi, în Piaţa Unirii, artistul vizual Mihai Donici realizează un proiect de 20 de expoziţii de etno-sculptură, care prefigurează lumea formelor brâncuşiene. Expoziţiile au şi rolul de a pregăti publicul autohton şi pe cel de tranzit cultural pentru receptarea contextualizată a expoziţiei
Expoziția “Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” va avea vernisajul pe 30 septembrie. Curatoriată de Doina Lemny, expoziţia va aduce în atenţie diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuşi, în acelaşi timp fiind expuse şi o selecţie de fotografii şi fragmente filmate de artist.
Înspre finalul lunii, se vor desfăşura în cadrul TM2023 Zilele Culturale Maghiare, în Piaţa Victoriei, care aduce în prim plan cultura, muzica, gastronomia şi tradiţiile maghiare.
Festivalul Sabotage continuă între 22 şi 24 septembrie propune în acest an trei direcţii: music arena, cu muzică electronică, sound art, experiment; knowledge arena, cu ateliere, discuţii, conferinţe; technology arena, cu arte multidisciplinare, video proiecţii şi instalaţii interactive.
Festivalul European de Teatru EUROTHALIA va avea loc între 20-30 septembrie, organizat de Teatrul German de Stat din Timişoara. Ediția din acest an aduce laolaltă spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar şi teatru de marionete, spectacole nonverbale şi producţii cu elemente multimedia şi animatronice din Germania, Spania, Grecia, Belgia, Macedonia, Letonia, Danemarca, Bulgaria şi România.