Continuă disputele locale pe tema modificării OUG privind investițiile pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană
Modificarea Ordonanţei Guvernului care prelungește termenul de realizare a investițiilor pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană continuă să fie motiv de dispută între Consiliul Județean și Primărie.
Președintele CJ Timiș, Alin Nica acuză reprezentanții municipalității de lipsă de profesionalism, după ce edilul Dominic Fritz s-a plâns că trebuie restituite statului 40 de milioane de lei. Nica mai spune și că primăria mai are timp să finalizeze obiectivele de infrastructură pentru care primește bani de la stat.
“Incompetența și lipsa de profesionalism i-a adus în starea în care acum să se plângă că trebuie să dea banii înapoi. Evident, nicio investiție nu trebuia să fie angajată înainte de această modificare a metodologiei. Banii trebuie returnați. Problema nu este doar cu Ministerul Culturii, problema va fi și cu Curtea de Conturi. Problema este în principal că banii nu vor mai putea fi cheltuiți. Mai au o mică șansă, să vină acuma, profitând de noua prelungire a termenului de implementare a proiectelor, cu o nouă listă de proiecte fezabile. Ar putea fi implementate până la 30/06/2024 și să reușească să atragă cât mai mulți bani din această finanțare. Sau să discute cu stăpânul său, domnul Fritz să discute cu stăpânul Simonis și să-i modifice în Parlament, dar așa cum trebuie, nu pe ureche legea, astfel încât să-i fie de folos”, spune Alin Nica.
Articol de Radio Timișoara, 5 septembrie 2023, 20:39
Pe de altă parte, dacă nu demarau investițiile, obiectivele nu puteau fi finalizate în 2023.
Consilierul primarului pe probleme de cultură, Simona Fiț susține că au fost chiar incluse prevederi speciale pentru Timișoara în contextul anului Capitalei Culturale, care permit rambursarea de obligații de plată efectuate anterior de la bugetul local
“Legea a fost adoptată pentru prima dată în anul 2019, din start, cu o foarte mare întârziere, dacă este să ne referim la investiții majore. În anul 2021, încă nu existau norme metodologice de aplicare. La numai câteva zile de la adoptarea lor, au fost semnate contracte de finanțare pentru șantiere deja demarate, pentru că municipiul Timișoara și-a asumat obiectivele de investiții ale dosarului de candidatură și a accelerat contractarea lucrărilor tocmai pentru ca aceste investiții să poată fi finalizate în timpul anului de deținere a titlului. În iunie 2022, când Ministerul Culturii a optat pentru un mecanism mai flexibil de finanțare, nu putea fi vorba de inițierea unor noi investiții majore serioase, de la zero. Ministerul Culturii știa că Timișoara are șantiere demarate. Drept urmare, a inclus prevederi speciale pentru Primăria Timișoara, permițându-i să-și ramburseze obligații de plată efectuate anterior de la bugetul local”, spune Simona Fiț.
Potrivit administrației județene, Primăria Timișoara a reușit să implementeze doar 10% din proiectele demarate pentru anul Capitalei.
Cât despre CJ Timiș, vicepreședintele Alexandru Proteasa spune că, din cele 31 de obiective asumate, 14 sunt finalizate. Unul singur din acestea nu ar fi în grafic, respectiv construcția unei clădiri multifuncționale de la Muzeul Satului Bănățean.