Dispare spațiul verde dintre Operă și Fântâna cu Pești. Proiectul de reamenajare a Pieței Victoria aduce schimbări majore
Spațiul verde dintre Operă și Fântâna cu Pești dispare, dar vor fi plantați copaci între Operă și Catedrală. Modificarea apare în proiectul de reamenajare a Pieței Victoria, declarat câștigător în urma concursului de soluții organizat de Primăria Timișoara.
Printre modificări se numără schimbarea pavajului, însă vor fi păstrate romburile de marmură dintre actualele plăci, iar pasajul subteran din Piața Operei va deveni accesibil publicului larg. În plus, în fața Catedralei va fi înființată o nouă piațetă.
Potrivit primarului Dominic Fritz pentru lucrările de reabilitare a Pieței Victoria sunt necesare peste 30 de milioane de euro. Este luat în calcul și un credit, spune primarul.
“Eu estimez că proiectarea în sine va dura un an, un an și jumătate până când se iau și toate avizele. Valoarea proiectului sigur, va depăși 30 de milioane de euro și eu sunt încrezător că un mix de fonduri nerambursabile europene, bugetul local și un credit, pentru că sunt foarte multe bănci care, mai mult sau mai puțin, sunt foarte deschise să finanțeze așa ceva, pentru că e un proiect super, la o dobândă de aproape zero, deci sunt optimist că vom obține finanțarea și nu asta va fi motivul pentru o posibilă întârziere”, spune Dominic Fritz.
La concursul internațional pentru reamenajarea Pieței Victoria au participat 30 de firme din țară și străinătate. Câștigătorul premiului de un milion și jumătate de euro a fost desemnată firma timișoreană Studio Arca, aceeași care a realizat și proiectul de reabilitare a cartierului Cetate.
“În sine, nu am vrut să facem gesturi clișeistice sau tot felul de lucruri așa, doar ca să amintim de Revoluție. Primăria avea deja în derulare un proiect de a aminti traseul, Memorialul Revoluției și acesta a fost inclus deja în proiect. Am păstrat tot ce înseamnă acele bucăți de marmură albă care sunt acum între pavaj. Ele vor fi reintegrate în noul pavaj al pieței și va fi un pavaj nou. Modul în care ne-a manifestat noi respect față de ceea ce s-a câștigat la Revoluție este că am lăsat acest spațiu liber și cât mai neconformist. Are și un soclu pe care nu stă nicio statuie, pe care pot fi făcute cuvântări publice, pe care prin care oamenii se pot exprima civic. Ăsta este rolul lui”, spune arhitecta Mihaela Rușuleț.
Printre timișoreni și turiști, părerile despre amenajarea noii piețe sunt împărțite. Unii ar vrea o schimbare, cu cât mai mult spațiu verde. Alții ar vrea să rămână așa cum e acum.
“Mi se pare o idee foarte bună pentru că, nu știu, ar trebui un pic modernizată, nu a mai fost renovată de mult timp, nu știu, poate niște spații verzi, să fie așa mai verde, mai multă o umbră ca să…”, spune o tânără.
“Părerea mea că ar trebui să păstreze specificul vechi, istoric, că dacă mai pune iar niște tâmpenii de-alea cu verzitură și aluminiu, nu știu, mie nu-mi place!”, spune un timișorean.
“Ar fi ceva foarte frumos dacă ar fi ceva schimbări”, spune o altă tânără.
“Foarte bună, numai să o facă cum trebuie, să nu-și bată joc de ea. Mult mai multe flori, mult mai luminoasă”, spune o altă timișoreancă.
Articol de Radio Timișoara, 16 octombrie 2023, 17:18
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.