Expoziții de arme din istoria României, la Muzeul Banatului din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2023, 17:09
Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2023, 17:09
Muzeul Național al Banatului propune două expoziții temporare care prezintă obiecte ce ilustrează evoluția armamentului în această regiune.
Expoziția “Arme care au făurit România” cuprinde piese din colecția particulară a lui Cosmin Pop, cunoscut în lumea festivalurilor de reconstituire istorică sub pseudonimul “Fiare din Beci”.
Expoziția cuprinde replici 1:1 după arme utilizate în antichitate și Evul Mediu (spada lui Ştefan cel Mare, sabia lui Constantin Brâncoveanu), dar și piese autentice, din perioadele modernă şi contemporană.
Cea de-a doua expoziție “Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecţia Muzeului Naţional al Banatului” cuprinde peste 40 de piese din colecţia de arme a muzeului.
Cea mai veche piesă prezentată în cadrul expoziţiei este spada maghiară de cavaler de la cumpăna secolelor XIII-XIV. Una dintre vitrine este dedicată Gărzii Cetăţeneşti din Timişoara din prima jumătate a secolului XIX. Alături de coiful austriac M.1836, aflat în dotarea Gărzii timişorene, publicul va putea admira şi Regulamentul Gărzii, din anul 1822.
Piesa de rezistență din perioada interbelică este “Omul de fier” sau “Soldatul de fier”, realizată cu scopul colectării de donaţii pentru invalizii, văduvele şi alte victime ale războiului.
Cele două expoziţi vor fi vernisate pe 20 decembrie și vor rămâne deschise în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia până în 29 februarie 2024