Dubașii de pe Valea Mureșului, reprezentanți de seamă ai sărbătorii Crăciunului
Pe Valea Mureşului se păstrează încă obiceiul dubaşilor. Pentru localnicii din Leşnic, dubaşii încheie suita colindătorilor şi reprezintă obiceiul cel mai de seamă al sărbătorii de Crăciun.
Articol de Radio Timișoara, 25 decembrie 2023, 13:58
În satul Leșnic obiceiul dubașilor este ținut în fiecare an datorită unor oameni cu drag de tradițiile populare. Petru Andreiu este sufletul grupului de dubaș. A început să meargă cu dubele acum 32 de ani. Colindele l-a învățat de la un fost profesor din sat, iar acum îi conduce și pe cei tineri.
“Ne-a fost foarte drag. De multe ori aveam probleme cu ai mei acasă <Măi, ești bătrân, nu mai merge>, dar mie mi-a fost foarte drag. Am spus că las tot și nu m-am dus cu colinda. (Reporter: De unde le-ați învățat?) De la un vecin, de la un profesor de sport, Istvan Gheorghe. De la dânsul am preluat aceste colinde foarte frumoase. Când eu am început să mă duc cu dubele nu erau scrise, le-am scris pe parcurs, le-am mai scris numai ce am putut culege de la dânsul”, spune Petru Andreiu.
Alături de Petru Andreiu, se află Florin Covârjan. Colindă cu dubașii de vreo 30 de ani și ar dori ca tinerii să le calce pe urme.
“Au o atracție aparte pentru a merge și ei cu colinda, pentru a învăța să ducă mai departe colindele care sunt vechi că dacă an nu se merge, se pierde tradiția. Se merge din seara de Ajun, până în jur de ora 2.00-3.00, se întrerupe, în ziua de Crăciun dubașii vin la biserică, merg și iau masa și după-masa pleacă din nou până când se gata”, spune Florin Covârjan.