Tradiții în a doua zi de Crăciun și ce nu avem voie să facem
Articol de Radio Timișoara, 26 decembrie 2023, 07:00
A doua zi de Crăciun este mare sărbătoare pentru creștini care prăznuiesc Soborul Maicii Domnului. Este și ziua în care oamenii se duc „cu colacul” la naşi.
În aceste zile pline de bucurie se merge la naș cu daruri dulci și produse din cele mai gustoase, povestește etnologul Otilia Hedeșan.
“După proverbul <Câte bordeie, atâtea obiceie>, în funcție de sat, în unele sate din Banat, în a doua zi de Crăciun se merge la nași. Se spune în unele sate <te duci cu lopăcița la naș>, lopăciță care uneori este chiar o bucată de carne de porc, alteori este un echivalent al acesteia, pe măsură ce ne apropiem de de prezent. Este vorba despre un schimb de daruri pe care finii îl practică în această zi. Fiecare familie pregătește într-o traistă și am văzut eu însămi numeroase sate din Banat traista specială, țesută, veche, în care sunt așezate o bucată de carne, o bucată de cârnat, o prăjitură, puțin colac care se transportă, se transferă către familiile nașilor. E o formă de a marca o relație de rudenie extinsă”, spune Otilia Hedeșan.
Zilele de tihnă ale Crăciunului sunt trăite și cu puterea dată de credință. Teologul Claudiu Răducu explică cum, în această perioadă, conexiunea omului cu divinul este mai intensă tocmai prin prisma sărbătorii nașterii Domnului.
“Este o zi deosebită pentru că, odată cu venirea lui Dumnezeu, nu e atâta vorba de creșterea soarelui pe cer, adică lumina din afară, cât e vorba de lumina din interior. Odată ce Dumnezeu a venit la noi și ne de posibilitatea, ne de modelul de a fi ca și el, în noi înșine crește, informatic Dumnezeu, în noi în șine crește lumina”, spune Claudiu Răducu.
Datina păstrată din vechime ne cere să avem gânduri senine în aceste zile, în casele bănățene cu fete de măritat. De azi și până la Bobotează nici nu se coase, nici nu se toarce pentru ca tinerele să poată găsi flăcăul sorocit.
Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.