Toate operele din expoziția Brâncuși au ajuns la Timișoara. Doina Lemny: Nu este ușor să convingi muzeele să împrumute
Articol de Radio Timișoara, 21 septembrie 2023, 20:51
Expoziția de la Timișoara, dedicată lui Constantin Brâncuși, cuprinde lucrări care sunt prezentate pentru prima dată în afara muzeelor care le găzduiesc.
Negocierile pentru realizarea acestei expoziții au început încă de acum doi ani. Curatorul expoziției timișorene, Doina Lemny, spune că împrumuturile au fost posibile numai după ce Muzeul de Artă a prezentat încrederea instituțiilor din Europa. Este și cazul lucrării intitulate Piatra de hotar care părăsește pentru prima dată Centrul Pompidou din Paris.
“Nu este ușor să convingi muzeele să împrumute și mai ales unde? La Timișoara, care nu-i cunoscută, este cunoscută numai pentru ce s-a întâmplat în ‘89. E adevărat că muzeul este în foarte bună stare, este foarte frumos. Da, este o construcție barocă cu dezavantaje din punct de vedere al organizării unei expoziții de sculptură, mai ales. A trebuit să ducem negocieri privind condițiile de climatizare din săli, lumină și așa mai departe. E foarte, foarte complicat. Chiar dacă am lucrat la Centrul Pompidou, asta nu înseamnă că obțineam ușor aceste opere. Ce am cerut eu sunt opere care , unele, n-au ieșit niciodată din colecții. De ce le-am cerut pe acestea? Să arătăm în ce măsură moștenirea românească a contribuit la construirea acestui artist care devine care este universal”, spune Doina Lemny.
Toate operele din expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” au ajuns la Muzeul de Artă din Timișoara. Lucrările au sosit în condiții de securitate sporită și sunt montate cu ajutorul unor specialiști din Marea Britanie.
Printre operele expuse se mai numără Măiastra, Pasăre în văzduh, domnișoara Pogany sau Muza adormită.
Expoziția se deschide pentru public în data de 30 septembrie, iar Muzeul de Artă a prelungit cu două ore programul de vizitare.
Imagini din Atelierul Brâncuși din Paris. Foto. Ana-Maria Dumitru.