Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Meniul Atelier Brâncuși, cu preparate cu influențe franco-oltenești într-un restaurant din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 12:55

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.
Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești, pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.

Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.
Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

 

Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol
joi, 21 noiembrie 2024, 11:59

Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de intensificări de vânt valabil până deseară la ora 23.00. În zona de munte...

Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol
Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a
joi, 21 noiembrie 2024, 11:59

Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a

Concursul, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2024, s-a adresat elevilor din...

Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a
Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri
joi, 21 noiembrie 2024, 11:49

Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri

Poliția Locală a confiscat primul camion din care se debarasau ilegal deșeuri pe un teren viran de la ieșirea spre comuna Săcălaz. Vehiculul...

Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri
Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi. Recomandări pentru pomicultori
joi, 21 noiembrie 2024, 11:41

Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi. Recomandări pentru pomicultori

Campania de toamnă de plantare a pomilor fructiferi s-a dovedit a fi, de această dată, mai anevoioasă din cauza deficitului de apă din sol. Pe...

Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi. Recomandări pentru pomicultori
joi, 21 noiembrie 2024, 08:24

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei

Compania de termoficare precizează că măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de...

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei
joi, 21 noiembrie 2024, 08:03

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea se va răci accentuat. Cerul va fi variabil în cursul zilei, când, în estul regiunii va mai ninge slab, iar în sud vor fi...

Vremea în Banat și Crișana
miercuri, 20 noiembrie 2024, 20:59

Novi Beograd depășește Oradea; bihorenii rămân cu șanse de calificare

La capătul primului sfert, gazdele au luat un avantaj de două goluri, scor 4-2, iar la jumătatea partidei 7-4. Reprizele a 3-a și a 4-a au adus...

Novi Beograd depășește Oradea; bihorenii rămân cu șanse de calificare
miercuri, 20 noiembrie 2024, 20:50

Primăria Timișoara ar putea cumpăra o clădire istorică evaluată la aproape 2 milioane de euro

O clădire istorică de pe strada str. Zugrav Nedelcu nr. 12 din Timișoara, evaluată la aproape 2 milioane de euro fără TVA, ar putea fi...

Primăria Timișoara ar putea cumpăra o clădire istorică evaluată la aproape 2 milioane de euro