Primele imagini din expoziția Brâncuși de la Timișoara. Doina Lemny, curator: Sunt opere esențiale
Articol de Radio Timișoara, 28 septembrie 2023, 17:54
Aproape zece la sută din capacitatea de vizitare a expoziției Brâncuși, pe următoarele patru luni, a fost deja asigurată prin rezervările făcute în avans. Sunt peste 8.000 de bilete rezervate la cea mai mare expoziție dedicată sculptorului român din ultima jumătate de secol.
Sculpturi care ajung pentru prima dată în România se regăsesc expoziția “Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Timișoara.
Una dintre ele este Piatra de hotar, împrumutată pentru prima dată de Centrul Pompidou din Paris și care se găsește la Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Expoziția care reprezintă punctul culminant al anului capitalei culturale europene nu este o retrospectivă a creației lui Constantin Brâncuși, ci o demonstrație a legăturii sale permanente cu țara natală, cu toate că a cunoscut celebritatea în Franța. Asta o demonstrează și Piatra de hotar, care încheie seria sculpturilor intitulate Sărutul.
“Sunt opere esențiale din parcursul lui Brâcuși și am ținut să-mi păstrez conceptul ca să arăt, într-un circuit, legătura lui Brâncuși cu țara. Unele dintre opere au ieșit pentru prima oară din din aterieul Brâncuși. Este o premieră pentru România și ne ajută pe noi să înțelegem, sper să înțelegem, și să-l prețuim pe Brâncuși ca pe unul care a făcut legătura cu Franța, cu Europa. Din punctul meu de vedere, este un european, pentru că el a traversat această Europă cu piciorul, cum se spune, a mai adăugat și el a legendă, dar așa e frumos”, spune curatorul expoziției, Doina Lemny, de la Centrul Pompidou.
Povestea lui Brâncuși la Timișoara a început încă înainte de pandemie, după cum mărturisește președintele fundației Art Encounters, Ovidiu Șandor.
“Ideea s-a născut înainte de pandemie, în 2018. Sigur că pregătirile au fost suspendate pe perioada pandemiei, dar în ultimii doi ani s-a lucrat extrem de mult și sperăm că lumea va aprecia acest efort și va veni să vadă expoziția. Credem că e o o realizare importantă că reușim să-l aducem pe Brâncuși acasă, cel puțin simbolic, aici, în Timișoara, în acest context al Capitalei culturale”, spune Ovidiu Șandor.
Expoziția cuprinde 100 de lucrări, între care schițe, fotografii, 22 de sculpturi și extrase din corespondența lui Constantin Brâncuși.
Nu puține au fost provocările la care organizatorii s-au văzut nevoiți să răspundă pentru ca la Timișoara să ajungă lucrări în valoare de sute de milioane de euro. În urma unor investiții de 2,5 milioane de euro, Palatul Baroc a devenit o veritabilă fortăreață.
“A fost un proces lung și anevoios, nu trebuie să spunem că totul a fost roz. Au fost probleme și provocări, pentru că să duci Muzeul Național de Artă din Timișoara la standardele necesare pentru a construi o astfel de expoziție a necesitat, pe lângă cei 2,5 milioane de euro investiți, a necesitat și pregătire, adaptarea personalului la ceea ce presupune colaborarea cu alte instituții de prestigiu din Europa sau cu mediul cultural local, pentru că nu exista o astfel de expertiză înainte sau ea era oarecum limitată, dar și procedurile administrative presupuse de acest eveniment, care au fost destul de complicate și complexe. Fiecare donator, fiecare colecționar, fiecare instituțiecare ne-a încredințat operele avea cerințe specifice de transport, de asigurare de expunere, condiții de luminozitate”, spune reședintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
Expoziția Brâncuși se deschide pentru public sâmbătă și poate fi vizitată până în data de 28 ianuarie 2024.