22 ianuarie: Ziua sosului picant
Ardeiul iute este folosit de mii de ani, iar unii istorici consideră că s-a numărat printre primele plante cultivate de oameni.
Articol de Radio Timișoara, 22 ianuarie 2024, 05:30 / actualizat: 22 ianuarie 2024, 12:00
Ziua sosului picant sau #HotSauceDay este dedicată celor care sunt de părere că “picant” nu este niciodatată prea mult.
Nu se știe cine a creat această zi, însă se cunoaște că ardeiul iute și alte condimente au fost folosite cu multe mii de ani în urmă.
În America Centrală și de Sud au fost descoperite dovezi ale folosirii ardeiului iute în prepararea mâncărurilor încă de acum 6.000 de ani, notează Agerpres. Planta a ajuns în Europa numai în secolul al XVI-lea, atunci când exploratorii spanioli și portughezi au început să aducă acasă alimentele din Lumea Nouă. Se crede că însuşi Cristofor Columb ar fi unul dintre primii exploratori europeni care a gustat ardeiul iute.
Sosul iute îmbuteliat a început să fie comercializat pentru prima dată în 1807, în magazine din statul american Massachusetts. În scurt timp a început să fie folosit tot timpul, la o mulţime de preparate.
Reţetele de sos conţin acum o mare varietate de ardei. Cele mai folosite soiuri sunt jalapeno, reaper, chili thailandez, ardei serrano sau ghost pepper.
Cel mai iute ardei din lume este considerat Carolina Reaper, cu un scor de 2.000.000 de unităţi pe scara Scoville, care măsoară iuţeala ardeilor sau a altor alimente (un ardei jalapeno mediu are un scor de 3.500).
Sursa: Agerpres/ Foto: pixabay.com