23 ianuarie: Ziua scrisului de mână
Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1977 când specialiștii în educație din SUA și-au dat seama că că scrisul de mână începe să devină o abilitate pe cale de dispariție.
Articol de Radio Timișoara, 23 ianuarie 2024, 05:25
Practicarea scrisului de mână este mai importantă în ziua de astăzi când tehnologia a înlocuit în general această forme străveche de comunicare.
Mulți oameni aproape că au uitat să folosească stiloul sau hârtia, pe care le-au înlocuit cu tastele computerelor sau ecranele dispozitivelor tactile.
Ziua scrisului de mână, #HandwritingDay, le amintește oamenilor să aprecieze scrisul de mână și să își perfecționeze caligrafia.
Istoria scrisului de mână a început în anul 3.400 î.Hr. în Mesopotamia, unde era folosit sistemul de scriere cuneiform pe tăbliţe de lut. De aici, arta scrisului s-a răspândit în Egipt, apoi la Roma şi în restul Europei.
Abilităţile caligrafice au devenit un indicator al statutului social pentru că numai familiile nobiliare deprindeau tehnica scrierii de mână.
În anii 1700, au fost înfiinţate primele şcoli de caligrafie şi măiestrie a scrisului de mână pentru a instrui scribi.
Există trei mari stiluri de scris de mână: cursiv, de tipar şi D’Nealian.
Literele de tipar reprezintă caligrafia standard, în timp ce stilul cursiv este considerat mai elegant.
Pentru un scris de mână de calitate, cercetătorii spun că este nevoie de 12 caracteristici distincte: calitatea liniei, spaţierea, consecvenţa mărimii, ridicarea stiloului de pe foaie, liniile de legătură, literele complete, cursiv versus print, presiunea stiloului, înclinarea, linia de bază, ornamentele şi amplasare.
Sursa: Agerpres / Foto: pixabay.com