30 ianuarie: Ziua croasantului
Deși croasantul este considerat un produs de patiserie franțuzească, desertul are origini austriece.
Articol de Radio Timișoara, 30 ianuarie 2024, 05:25
Calendarul inedit stabilește că 30 ianuarie este Ziua croasantului.
Legenda croasantului începe în anul 1683, când Imperiul Otoman a pornit asediul împotriva Vienei. Pentru că încercările de cucerire a orașului au eșuat, turcii au recurs la soluția unor tuneluri.
Brutarii vienezi, care lucrau în depozite subterane, au auzit zgomotul săpăturilor și au alertat armata, fiind răsplătiți apoi pentru ajutorul dat la înfrângerea turcilor.
Pentru a sărbători momentul, brutarii au copt pâinea în formă de semilună, simbolul Imperiului Otoman.
Ulterior, a devenit un obicei de a servi cafea alături de un produs de patiserie sub formă de semilună.
Croasantul a ajuns în brutăriile franceze mai târziu, odată cu modificarea rețetei prin folosirea aluatului-foietaj.
Potrivit legendei, Maria Antoaneta a fost cea care a adus acest produs de patiserie în Franţa, unde a primit denumirea de „croissant”.
În jurul anului 1837, la Paris s-a deschis Boulangerie Viennoise, ce aparținea inventatorului şi antreprenorului austriac August Zang. Brutăria a funcţionat doar doi ani, dar impactul său a fost major întrucât a fost responsabilă pentru introducerea ”kipferl”, care în cele din urmă devine croasantul.
În anii 1920, croasantul a devenit o opţiune standard în patiseriile franţuzeşti.
Sursa: Agerpres / Foto: pixabay.com