Perpetuarea talentului în familii bănățene: Codruța Măgurean și fiica ei, Ana Maria / LIVE-VIDEO
Miercuri, 21 februarie, de la ora 10:00, aducem în studio un alt exemplu în care pasiunea și talentul pentru muzică se transmite de la o generație la alta, în genuri muzicale diverse, Codruța Măgurean și fiica ei Ana Maria Moldovan.
Articol de Daniela Bacila, 20 februarie 2024, 11:37 / actualizat: 23 februarie 2024, 11:23
Codruța Măgurean a crescut într-o familie cu tradiție artistică. Bunicii și tatăl ei au făcut parte din vestitul cor de la Chizătău, primul cor de plugari din România.
La vârsta de 15 ani urmează cursurile Școlii de Arte la clasa prof. Carmen Popovici Dumbravă, studiind și cu prof. Delia Musunea. Modelul ei artistic a rămas Ana Pacatiuș care și-a lăsat amprenta pe stilul ei interpretativ.
La 16 ani colaborează cu Ansamblul “Bănățeana” al Clubului Cultural CFR Timișoara, sub coordonarea domnului Gheorghe Galetin. Un an mai târziu participă pentru prima dată la concursul ,,Topul Tinerilor Interpreți de Muzică Populară”. Câștigă concursul organizat de Radio Timișoara ,,Moara cu Noroc”, emisiune–concurs realizată de maestrul Gelu Stan, reprezentând satul bunicilor materni – Izvin.
Codruța Măgurean a absolvit Facultatea de Drept, din 1999 a ocupat funcțiile de impresar al Ansamblului Profesionist Banatul, apoi consilier juridic și director adjunct al Centrului de Cultură și Artă Timiș (2006-2017), coordonând Ansamblul Profesionist Banatul, iar mai târziu Școala de Arte și Centrul de Conservare și Valorificare a Tradițiilor Populare.
În anul 2016 a obținut distincția “Pro Cultura” din partea Consiliului Județean Timiș.
Din septembrie 2017, este șef birou organizare Evenimente la Primăria Timișoara, apoi la Casa de Cultură. În prezent urmează masterul Managementul organizațiilor publice la Universitatea Politehnica Timișoara.
Ana Maria Moldovan, elevă de nota 10 la școală, pasionată în egală măsură de folclor și muzica ușoară.
Obișnuită cu scena de la 3 ani Ana Maria Moldovan a început cu muzica populară, moștenindu-i pe ambii părinți. La 6 ani câștigă primul ei trofeu, cochetează apoi cu muzica pop-rock care o atrage la fel de mult, la Liceul de Artă “Ion Vidu” studiază 7 ani pianul și harpa.
Deși a fost cooptată de mică în cercurile de muzică populară ale Centrului de Cultură și Artă Timiș, Ana datorează ascensiunea artistică și atașamentul pentru folclor profesorului Nicolae Baniciu și Ansamblului „Timișul” al Casei de Cultură din Timișoara.
Anul trecut, din cele 42 de spectacole și concerte la care a participat, 21 au fost de folclor, în 13 fiind alături de Ansamblul “Timișul”, culminând cu cea de-a 55-a aniversare a Ansamblului.
Tot anul trecut Ana a obținut 7 trofee din care 4 la muzică ușoară și 3 la folclor, a avut apariții la posturi de televiziune locale, în concursul Românii au talent. Mai important este faptul că a terminat clasa a VII-a la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” cu media 10 si certificarea Cambridge Pet. Este pasionată de limba engleză, pe care o vorbește curent, obținând în acest an locul I la faza județeană a concursului național Public Speaking.
Din septembrie 2023 s-a înscris și la Școala de Arte din Timișoara, clasa prof. Carmen Popovici Dumbravă.
Codruța Măgurean și fiica ei Ana Maria ne vor aduce miercuri și cântece în primă audiție. Vă așteptăm pe AM 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro și în format video pe pagina de facebook: Radio Timișoara.
UPDATE: Aici puteți urmări emisiunea realizată de Daniela Băcilă