Competiție de soluții pentru cetatea Șoimoș, după ani de degradare
Un nou proiect de salvare a cetății medievale Șoimoș, afectată de prăbușirea unui zid, a fost lansat de primarul orașului Lipova.
Articol de Radio Timișoara, 27 februarie 2024, 20:47
Prăbușirea unui zid al cetății medievale Șoimoș de la Lipova a generat dispute între liberalii și social-democrații arădeni.
Reprezentanții celor două formațiuni s-au acuzat reciproc de faptul că administrațiile pe care le conduceau nu au întreprins nimic pentru monumentul istoric din județul Arad.
Recent, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, liberalul Ionel Bulbuc, a anunțat că s-a întâlnit cu ministrul Culturii și directorul Institutului Național al Patromoniului. Bulbuc a spus că a obținut acordul prin care cetatea va fi inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu care primesc finanțare de urgență.
La rândul său, primarul PSD al Lipovei, Florin Pera, anunță că s-a întâlnit cu conducerea Companiei Naționale de Investiții și Institutul Patrimoniului și au identificat o sursă de finanțare.
Noua soluție pentru Șoimoș
Soluția este ca documentația de avizare a lucrărilor de intervenție să fie realizată în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului. Ulterior, proiectul de consolidare și restaurare va fi continuat de CNI.
„Pentru consolidare, pentru punere în siguranță a edificiului, există o linie de finanțare prin Compania Națională de Investiții. Pentru a putea accesa fondurile respective avem nevoie de expertizarea edificiului și întocmirea unui DALI, unde sperăm să avem deschidere în continuare la Institutul Național al Patrimoniului. După aceea, vom depune acel DALI spre finanțare la Compania Națională de Investiții. Dânșii realizează investiția, ne facem datoria”, spune Florin Pera.
Atestată documentar din 1278, Cetatea Șoimoș se află, pe Valea Mureșului, in orașul Lipova, din județul Arad.
Cetatea s-a aflat în administrarea primăriei Lipova, după care a trecut la CJ Arad timp de zece ani. Ulterior, obiectivul a revenit la primărie.