Programul lunii martie al Teatrul German de Stat Timișoara
2 martie 2024 – 27 martie 2024 @ 19:30 –
Află la ce ore încep spectacolele, citește detalii despre fiecare dintre ele și află de unde poți cumpăra bilete.
Articol de Dana Florea, 2 martie 2024, 19:30 / actualizat: 7 martie 2024, 10:16
Duminică, 10 martie 2024, ora 19,30
în sala Teatrului German de Stat Timișoara
JURNAL DE ROMÂNIA. TIMIȘOARA
de Carmen Lidia Vidu
Regia: Carmen Lidia Vidu (invitat)
Cu: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török, Silvia Török
Dramaturgie: Andrea Wolfer • Montaj foto-video: Cristina Baciu (invitată), Ovidiu Zimcea • Asistență de regie: Oana Vidoni • Asistență de scenografie: Ioana Popescu • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase.
„Jurnal de România. Timișoara” este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.
Cu supratitrare în limbile română și engleză.
Sâmbătă, 23 martie 2024, ora 19,30
în sala Teatrului German de Stat Timișoara
PREMIERĂ 12+
SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI
de Carlo Goldoni
Regia: Niky Wolcz (invitat)
Cu: Rareș Hontzu, Isa Berger, Boris Gaza, Richard Hladik, Alma Diaconu, Robert Bogdanov-Schein, Franz Kattesch, Silvia Török, Harald Weisz, Daniel Ghidel, Aida Olaru, Radu Brănici, Simona Vintilă, Tatiana Sessler-Toamni, Yannick Becker, Thomas Kattesch (invitat), Eva Bancea (invitată), Mina Șelariu (invitată), Ștefan Bogdan (invitat), David Săracu (invitat).
Decoruri: Helmuth Stürmer • Costume: Ioana Popescu • Video: Cristian Ienciu • Vorbire scenică: Ulrike Schulze (invitată) • Asistență de regie: Isolde Cobeț • Asistență de decor, măștile și rechizitele: Fehervári Zsolt (invitat) • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu (invitată) • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase.
În „Slugă la doi stăpâni”, frumoasa Beatrice din Torino pornește în căutarea iubitului ei, Florindo, care este suspectat de crimă și s-a ascuns. Pentru că ne aflăm în secolul al XVIII-lea, ea călătorește nerecunoscută, îmbrăcată în haine bărbătești și însoțită de servitorul Truffaldino. Fără să se recunoască unul pe celălalt, cei doi îndrăgostiți se întâlnesc la Veneția. Cum încurcăturile existente nu ar fi fost de ajuns, Truffaldino creează involuntar altele noi, angajându-se și el ca servitor al lui Florindo. În cele din urmă, însă, dragostea, umorul și bucuria de a trăi triumfă în cea mai reușită comedie a lui Goldoni.
Cu supratitrare în limbile română și engleză.
Duminică, 24 martie 2024, ora 19,30
în sala Teatrului German de Stat Timișoara
SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI
de Carlo Goldoni
Regia: Niky Wolcz (invitat)
Marți, 26 martie 2024, ora 19,30
în sala Teatrului German de Stat Timișoara
LIVADA DE VIȘINI
de A. P. Cehov
Regia: Volker Schmidt (invitat)
Cu: Ioana Iacob, Alma Diaconu, Oana Vidoni, Bülent Özdil, Marc Illich, Rareș Hontzu, Olga Török, Yannick Becker, Aida Olaru, Franz Kattesch, Ida Jarcsek-Gaza, Richard Hladik
Decorul: Volker Schmidt (invitat) • Muzică: Petre Ionuțescu (invitat) • Asistență de regie: Robert Bogdanov-Schein • Muzică live: Petre Ionuțescu •Asistență de decor: Ioana Popescu • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Cătălin Tănase.
Livada de vișini este ultima mare dramă a scriitorului rus, pe care acesta a scris-o înainte de moartea sa prematură și pe care a descris-o ca fiind o comedie. Este interpretată, pe bună dreptate, ca fiind un moment de cotitură în timp: aristocrații, care își risipesc averile în străinătate dispar, iar micii burghezi întreprinzători le iau locul. Dar Cehov nu ar fi autorul la care visează orice regizor dacă nu ne-ar prezenta o comedie umană. Este o poveste despre vieți irosite, despre iluzii și povești de dragoste încurcate: Liubov Ranevskaia îl iubește pe bărbatul care i-a smuls ultimii bani, Varia refuză să fie împinsă la o căsătorie cu parvenitul Lopahin iar eternul student Trofimov o iubește pe Ania chiar dacă se consideră superior iubirii. În final domină disperarea. Dar călătoria continuă.
Cu supratitrare în limbile română și engleză.
Miercuri, 24 martie 2024, ora 19,30
în sala Teatrului German de Stat Timișoara
TEATRUL
Textul și regia: Pascal Rambert (invitat)
Coproducție cu Institutul Francez din România la Timișoara
Cu: Yannick Becker, Isa Berger, Enikö Blénessy, Robert Bogdanov-Schein, Dana Borteanu, Radu Brănici, Isolde Cobeț, Alma Diaconu, Boris Gaza, Daniel Ghidel, Richard Hladik, Rareș Hontzu, Ioana Iacob, Marc Illich, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Alexandru Mihăescu
Aida Olaru, Bülent Özdil, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Olga Török, Silvia Török, Oana Vidoni, Simona Vintilă, Harald Weisz.
Dramaturgie: Rudolf Herbert • Decorul şi costumele: Pascal Rambert (invitat) • Light Design: Pascal Rambert (invitat) • Vorbire scenică: Ulrike Schulze (invitată din Germania) • Asistență de proiect: Anabella Costache (invitată) • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Ovidiu Radu.
Piesa a fost scrisă în doar câteva luni, în timp ce Pascal Rambert monta simultan spectacole pe mai multe continente. După cum subliniază autorul, este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, vise. În cea mai mare parte, acestea erau legate de profesia de actor, deoarece scena este în centrul vieții. Mai simplu spus: Teatrul, ca și alte activități artistice, nu poate fi făcut pe lângă. Privind lucrurile din această perspectivă, toți împărtășesc experiența că nu există granițe între viața de pe scenă și cea presupus privată. În același timp, însă, acest lucru îi unește și face din teatru într-un anumit sens o afacere de familie. Cu atât mai mult atunci când, ca în cazul TGST, generația de mijloc și cea tânără au trecut prin mâinile celor mai în vârstă. Dacă ne uităm la cei 70 de ani de existență a TGST, ne dăm seama că istoria acestei scene germane din estul Europei Centrale, care, în esență, datează din secolul al XVIII-lea și a fost foarte bogată în evenimente, rămâne pe cât de fragilă, pe atât de demnă de protejat. Pascal Rambert reușește să arate TGST ca pe o navă de vis pe care toată lumea a rămas fidelă aceleași idei.
Cu supratitrare în limbile română și engleză.
Biletele pot fi cumpărate online sau de la casieria teatrului, orar: marți – joi: 16.00-19.00; miercuri – vineri: 10.00-14.00, și cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Rezervări şi la telefon, fax sau email: +40256-435743, tickets@dstt.ro. Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit la spectacolele Teatrului German de Stat, conform prevederilor Legii nr. 448/2006, în limita locurilor disponibile.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.