Teatrul German Timișoara participă cu spectacolul ”Teatrul” la campania UNITER ”Artiști pentru artiști”
27 martie 2024 @ 19:30 –
După cum subliniază autorul Pascal Rambert, piesa este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, vise legate, în cea mai mare parte, de meseria de actor.
Articol de Dana Florea, 27 martie 2024, 19:30
Teatrul German de Stat Timișoara participă cu spectacolul ”Teatrul”, scris și regizat de Pascal Rambert, la campania UNITER „Artiștii pentru Artiști”. Spectacolul este programat în 27 martie 2024, de la ora 19.30.
Ziua de 27 martie, în care se joacă această producție, nu este aleasă întâmplător de către Teatrul German de Stat Timișoara, ea fiind desemnată la nivel internațional drept Ziua Mondială a Teatrului, data în care toate teatrele din lume sărbătoresc artele scenice.
Desfășurată anul acesta în intervalul 20 martie – 20 aprilie, campania Artiștii pentru Artiști, aflată la ediția 20, generează fonduri necesare pentru a oferi un ajutor acelora care, din diferite pricini, nu mai pot crea misterul teatral pentru o vreme sau pentru totdeauna. Astfel, teatre din toată țara aleg să joace o reprezentație a unui spectacol de succes, iar banii din încasările biletelor sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală. Din acest fond sunt ajutați oamenii de teatru care se confruntă cu probleme medicale complicate.
Piesa a fost scrisă în doar câteva luni, în timp ce Pascal Rambert monta simultan spectacole pe mai multe continente. După cum subliniază autorul, este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, vise. În cea mai mare parte, acestea erau legate de profesia de actor, deoarece scena este în centrul vieții. Mai simplu spus: teatrul, ca și alte activități artistice, nu poate fi făcut pe lângă. Privind lucrurile din această perspectivă, toți împărtășesc experiența că nu există granițe între viața de pe scenă și cea presupus privată. În același timp, însă, acest lucru îi unește și face din teatru într-un anumit sens o afacere de familie. Cu atât mai mult atunci când, ca în cazul TGST, generația de mijloc și cea tânără au trecut prin mâinile celor mai în vârstă. Dacă ne uităm la cei 70 de ani de existență a TGST, ne dăm seama că istoria acestei scene germane din estul Europei Centrale, care, în esență, datează din secolul al XVIII-lea și a fost foarte bogată în evenimente, rămâne pe cât de fragilă, pe atât de demnă de protejat. Pascal Rambert reușește să arate TGST ca pe o navă de vis pe care toată lumea a rămas fidelă aceleași idei.
„Când am ascultat poveștile de viață ale celor 26 de actori și actrițe, am avut repede dorința de a scrie pentru toți. Aveau între 20 și 70 de ani, iar viețile lor erau impregnate de trecutul și istoria recentă a României. Și mai era și o amintire a ceea ce reprezintă acest teatru de limbă germană în istoria acestei țări.” Pascal Rambert
Distribuția: Yannick Becker, Isa Berger, Enikö Blénessy, Robert Bogdanov-Schein, Dana Borteanu, Radu Brănici, Isolde Cobeț, Alma Diaconu, Boris Gaza, Daniel Ghidel, Richard Hladik, Rareș Hontzu, Ioana Iacob, Marc Illich, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Alexandru Mihăescu, Aida Olaru, Bülent Özdil, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Olga Török, Silvia Török, Oana Vidoni, Simona Vintilă, Harald Weisz.
Cumpărând bilete la spectacolul ”Teatrul”, contribuiți direct la ajutorul acordat artiștilor aflați în dificultate!
Biletele pot fi achiziționate online sau de la casieria teatrului, orar: marți – joi: 16.00-19.00; miercuri – vineri: 10.00-14.00, și cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Rezervări şi la telefon, fax sau email: +40256-435743, tickets@dstt.ro. Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit la spectacolele Teatrului German de Stat, conform prevederilor Legii nr. 448/2006, în limita locurilor disponibile.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.