Sezonul căpușelor a început mai devreme din cauza vremii calde
Medicii arădeni constantă că sezonul căpușelor a început cu cel puțin o lună mai devreme, pe fondul temperaturilor înalte din această perioadă.
Articol de Radio Timișoara, 21 martie 2024, 15:48 / actualizat: 21 martie 2024, 17:06
Primii pacienți cu înțepături de căpușe au început să apară de la jumătatea lunii februarie, au constatat medicii de la Spitalul Județean Arad.
“Am avut pacienţi încă din a doua parte a lunii februarie, care s-au prezentat în Unitatea de Primire Urgenţe, după ce au fost înţepaţi de căpuşe. De obicei, pacienţii care necesitau îngrijiri medicale, ca urmare a înţepăturilor de căpuşe, se prezentau în urgenţe începând cu sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, odată cu încălzirea vremii”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Simina Roz.
Locuitorii din întreg județul reclamă, pe rețelele de socializare, o invazie de căpușe în ultimele săptămâni.
Unele asociaţii pentru protecţia animalelor au transmis recomandări pentru a proteja câinii şi pisicile lăsate în curţi şi legate de efectuarea deparazitării specifice mai devreme faţă de alţi ani.
Direcţia de Sănătate Publică Arad a publicat un set de recomandări pe care oamenii ar trebui să le urmeze pentru a se feri de înţepături, iar Primăria Arad a anunţat că va aplica tratamentul de dezinsecţie terestru în perioada 1 – 5 aprilie.
Potrivit DSP, în Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo. Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat.