Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM

Festivalul aduce la Cinema Victoria cela mai noi producții italiene, opt filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați, debuturi, drame cu implicații sociale și comedii.

visuali italiene
Foto: visuali italiene

Articol de Dana Florea, 25 martie 2024, 20:21 / actualizat: 26 martie 2024, 13:53

 ”Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, invită spectatorii din Timișoara în perioada 28 – 31 martie 2024 la Cinema Victoria, la opt filme de excepție, care vor putea fi văzute  în fiecare seară, de la orele 18:00 și 20:30. Filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați sau debuturi uimitoare, drame cu implicații sociale sau comedii se numără printre cele mai noi producții italiene incluse în programul festivalului.

Te l’avevo detto / Ți-am zis eu! (r. Ginevra Elkann), Adagio (r. Stefano Sollima), Misericordia / Mizericordie (r. Emma Dante), La Chimera / Himera (r. Alice Rohrwacher), Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele (r. Tommaso Santambrogio), Io Capitano / Eu căpitan (r. Matteo Garrone), Palazzina Laf / Clădirea Laf (r. Michele Riondino) și Patagonia (r. Simone Bozzelli) sunt filmele selectate de curatorul Visuali Italiane, Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selecție Pardi di domani al Festivalului Internațional de Film de la Locarno).

Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, va fi prezentă la deschiderea ediției de la Timișoara joi, 28 martie, ora 18:00, la Cinema Victoria.

Biletele pot fi cumpărate online.

Programul proiecțiilor

Joi, 28 martie

ora 18.00: Te l’avevo detto / Ți-am zis eu!, co-scris și regizat de Ginevra Elkann, se bucură de o distribuție remarcabilă, în care se regăsesc Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi și Riccardo Scamarcio. Într-o Romă apocaliptică, lovită de un neobișnuit val de căldură în mijlocul lunii ianuarie, disperarea cuprinde locuitorii, iar mulți ajung într-o situație fără ieșire.
O comedie acidă și grotescă, personală și curajoasă, filmul explorează cu sarcasm fricile și  sentimentelor de vinovăție neîmpărtășite.

ora 20.30: Adagio, un film de Stefano Sollima – regizorul celebrelor Suburra și Gomorra: serialul –, face parte din trilogia producțiilor ce prezintă tenebrele Romei și acea lume cuprinsă de haos și de violență. În acest thriller de înaltă tensiune, protagonistul este Manuel, un tânăr de 16 ani, ajuns fără să vrea într-o rețea de infracționalitate, nevoit să fugă de un polițist corupt și să se ascundă cu ajutorul unor mafioți bătrâni. În distribuție se regăsesc unii dintre cei mai mari actori italieni ai momentului, Pierfrancesco Favino, Adriano Giannini și Toni Servillo.

Vineri, 29 martie

ora 18.00: Misericordia / Mizericordie, al treilea lungmetraj semnat de Emma Dante, regizoare și scenaristă de film și teatru, este o adaptare a uneia din piesele sale, care vorbește despre femei, curaj și solitudini infinite. Într-o Sicilie onirică, între splendoare și decădere, mare, deșeuri și vechituri, filmul spune povestea unui tânăr fragil (Simone Zambelli), născut cu handicap, îngrijit de un grup de lucrătoare sexuale, care îl protejează de cruzimea tatălui său abuziv.

ora 20.30: La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or și câștigător al unui premiu la European Film Awards, îi are în distribuție pe Josh O’Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini și Alba Rohrwacher. Într-un sat imaginar uitat de lume din zona rurală a Italiei Centrale, povestea plasată în anii ‘80, urmărește un grup de profanatori de morminte antice, care trăiește din furtul de artefacte etrusce prețioase. Printre aceștia îl regăsim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima frântă și cu un har deosebit.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 19 aprilie, distribuit de Independența Film.

Sâmbătă, 30 martie

ora 18.00: Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele, o producție italo-cubaneză, scrisă și regizată de Tommaso Santambrogio, aflat la debut, prezintă, pe fundalul unei Cube decadente, trei povești de iubire și deziluzie despre destinul unei zone și al locuitorilor ei în căutarea soluțiilor pentru un trai mai bun.

ora 20.30: Io Capitano / Eu căpitan, în regia lui Matteo Garrone, nominalizat la Oscar și câștigător al Leului de Argint la Festivalul de la Veneția, spune povestea călătoriei pline de aventuri a lui Seydou și Moussa, doi tineri care pleacă din Dakar sperând să ajungă în Europa. O odisee contemporană prin pericolele deșertului, ororile centrelor de detenție din Libia și primejdiile mării. Eu căpitan conturează o epopee de o extraordinară umanitate, exploatând mijloacele expresive ale basmului și ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fără a uita, însă, de speranță. Tânărul Seydou Sarr, premiat la Veneția pentru interpretarea sa, imprimă filmului o încărcătură emoțională copleșitoare.

 

Duminică, 31 martie

ora 18.00: Palazzina Laf / Clădirea Laf  este o poveste impresionantă despre condițiile de muncă din oțelăria Ilva din Taranto, unde a avut loc în 1997 o îndelungată detenție a unor muncitori calificați, considerați indezirabili de către patroni. Cunoscut pentru rolurile din numeroase producții TV populare, precum The Young Montalbano sau recentul I leoni di Sicilia, actorul Michele Riondino debutează în regie cu o poveste inspirată de un caz real care a șocat Italia și a dus la impunerea în legislație a pedepselor pentru abuzul la locul de muncă. În fabrica unde au lucrat mai mulți membri ai familiei sale, majoritatea muncitorilor îi considerau privilegiați pe cei trimiși în clădirea dezafectată Palazzina LAF, neștiind motivul real pentru care s-au aflat acolo. Riondino joacă rolul principal, cel al unui muncitor necalificat, nevoit să-și spioneze și să-și denunțe colegii de care șefii săi vor să scape. Filmul atrage atenția și asupra unei catastrofe sanitare și de mediu: la Ilva s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar mii de persoane din 1993 până în 2021.

ora 20.30: Patagonia, debutul fulminant în lungmetraj al regizorului Simone Bozzelli, este o odisee crudă și tandră despre maturizare, desfășurată în peisajul rural din Abruzzo. Filmul spune povestea lui Yuri, un tânăr captiv într-o viață lipsită de noutate, tratat de mătușa sa ca un copil mic, care găsește într-un clovn nomad pe nume Agostino motivația de a lăsa în urmă orașul plictisitor de pe coasta italiană unde locuiește.

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură din București și Ambasada Italiei, în colaborare cu Cinema Victoria din Timișoara.

Pagina evenimentului.

Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.

 

 

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Cultură duminică, 17 noiembrie 2024, 15:03

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol

Codex Aureus a fost expus, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia....

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 16:45

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara a vernisat expoziţia “Luminile lui Caravaggio” Tabloul “Băiat mușcat de șopârlă”, din 1597,...

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:01

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” își deschide porțile astăzi, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția este o...

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:55

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan

O nouă ediţie a Zilelor Icoanei, o manifestare care îşi propune să promoveze arta şi cultura bizantină, va avea loc în perioada 16-17...

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:50

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad

Replici fidele ale unor statui descoperite în secolul trecut, care formează „Armata de teracotă” a primului împărat chinez, vor putea fi...

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad
Cultură duminică, 10 noiembrie 2024, 14:19

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara face ultimele pregătiri pentru deschiderea expoziţiei „Luminile lui Caravaggio”. Lucările au...

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 21:20

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Pentru a marca ziua căderii Zidului Berlinului, la Timișoara a fost vernisată expoziția „Aufarbeitung. RDG și România în cultura...

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului