Un caz confirmat de norovirus la Colegiul “Loga” din Timișoara
Numărul elevilor și al profesorilor de la Colegiul “Loga” care sau prezentat la Urgențe cu simptome de intoxicare a crescut astăzi.
Articol de Radio Timișoara, 3 aprilie 2024, 19:22
Potrivit Inspectoratului Școlar Timiș, au fost 45 de prezentări la serviciile UPU și 15 internări.
Alți 18 elevi de la Colegiul “Loga” au ajuns astăzi, la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, pe lângă cei 14 internați peste noapte. Dintre aceștia, 10 sunt încă în investigații, urmând a se hotărî asupra spitalizării sau externării.
Ceilalți au fost lăsați acasă, pentru că aveau simptome ușoare. În continuare, nu se știe exact cauza îmbolnăvirilor, spune directorul medical al spitalului, Mihai Gafencu.
“Trebuie înțeles, în schimb, un singur lucru important. Nu sunt niște probe pe care le face uzual un spital să diferențieze virusuri, pentru că tot timpul tratamentul e același. Contextul acesta epidemiologic cu un focar de gen face ca noi să căutăm. Noi nu facem testele acestea. Am cerut ajutor de la Spitalul de Boli Infecțioase, laboratoarele private, am îndrumat pe cei care dintre părinți au fost de acord să ne testeze virusii să vedem dacă există un virus comun. Noi nu facem aceste probe uzual în spitale, căci nu e treaba Spitalului de Copii. Este o patologie infecțioasă, virală pe care o tratăm la fel tot timpul”, spune medicul Mihai Gafencu.
Caz confirmat de norovirus; suspiciune de infecție bacteriană
Deocamdată, există un caz confirmat cu un tip de virus, precizează directorul medical al Spitalului de Copii, Mihai Gafencu.
“Există un caz dovedit cu norovirus. Este un virus destul de banal, care nu de mari probleme și acuma discutăm despre un alt caz care este suspect de infecție bacteriană, dar trebuie verificată analiza pentru că mi-a sosit pe o cale. Nu e din sistemul sanitar, este un părinte care și-a trimis o analiză la un laborator, trebuie verificate și repetate”, mai spune Mihai Gafencu.
În acest moment, ancheta epidemiologică este în desfășurare. Inspectorii DSP au prelevat cinci probe de apă, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în liceu, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum.
Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, iar Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici, de exemplu clor sau amoniac.
Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar le-a cerut directorilor tuturor școlilor din Timișoara să anunțe, în situația în care există elevi cu aceeași simptomatologie.