Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia prin aplicația Exploring Dacia
Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de istorie.
Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2024, 10:37 / actualizat: 22 aprilie 2024, 11:37
O aplicație informatică îi ajută acum pe turiști și pe iubitorii de istorie să afle informații detaliate despre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Aplicația le permite utilizatorilor să vadă și cum arătau unele piese antice, reconstituite acum virtual.
Proiectul, intitulat Exploring Dacia, însumează sute de ore de muncă ale specialiștilor din mai multe domenii, de la istorie până la informatică.
Totul este disponibil prin simpla scanare a codurilor QR afișate lângă monumente sau pe site-ul exploring-dacia.ro, după cum explică Alin Henț, inspector de specialitate în cadrul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara.
“Trăim cu toții nara digitală sau mare parte dintre noi, Turiștii, care vor vizita Sarmizegetusa Regia vor descoperi mai multe detalii despre monumente cu ajutorul unei aplicații disponibile pe telefoanele mobile, pe tabletă sau pe orice dispozitiv inteligent. Vor descoperi mai multe informații despre monumentele din zona sacră de la Grădiștea de Munte, Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de artefacte digitizate și scanate de către colegii noștri de la Universitatea Tehnică din Cluj”, spune Alin Henț.
Sarmizegetusa Regia prinde viață în Exploring Dacia
Unele piese descoperite la Sarmizegetusa Regia pot fi văzute după ce au fost scanate. Coloanele templelor din sit au fost reconstituite virtual și pot fi vizionate și ele.
“Consiliul Județean, administratorul acestui sit, pune la dispoziția tuturor informații necesare pentru a cunoaște mai bine dificile de cult și pentru a vizualiza artefactele care au fost descoperite aici, în Sarmizegetusa Regia. Este la îndemâna tuturor să poată observa aceste detalii, aceste artefacte pe care specialiștii le-au scanat și le-au transpus în imagini tridimensionale”, spune Radu Barb, directorul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara.
Proiectul Exploring Dacia și propune să crească vizibilitatea monumentului istoric din Munții Orăștiei, după modelul unor obiective similare din lume.
Anul trecut, cetatea a fost vizitată de peste 65.000 de persoane.