Juridic | Procedura de divorț cu copii minori
Un ascultător din Timișoara ne-a transmis prin e-mail o solicitare de a-l ajuta cu mai multe răspunsuri privitoare la derularea procedurii de divorț în care este implicat și un copil minor.
Articol de Dana Florea, 22 aprilie 2024, 15:24
Având în vedere că ascultătorul nostru a făcut o descriere largă a situației, voi sintetiza mai jos problemele puse în discuție, încercând să răspund succint, în timpul alocat rubricii, la fiecare dintre ele:
- După divorț, dacă soția nu mai dorește să locuim împreună, în ce condiții legale ar putea reveni în casă și eu ar trebui să evacuez locuința? Menționez că în cerere nu a solicitat atribuirea beneficiului locuinței comune. O mai poate face până la termenul de judecată?
Răspuns: Având în vedere că din mesajul transmis rezultă că respectivă casă este proprietatea comună a ambilor soți, potrivit Codului Civil atribuirea beneficiului locuinţei conjugale, dacă este solicitat de unul dintre soți, va produce efecte doar până la dată rămânerii definitive a hotărârii de partaj. În acest sens, printr-o recentă decizie, Înalta Curte de Casație și Justiție, a precizat că sintagma „până la dată rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având că obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără că admisibilitatea acțiunii să fie condiționată de existența pe rolul instanțelor judecătorești a unei cereri având că obiect ieșirea din indiviziune asupra aceleiași locuințe. Soțul care a intentat procesul de divorț poate să își completeze/modifice acțiunea inițială până la primul termen de judecată, solicitând și atribuirea beneficiului locuinței comune.
- Are vreo relevanță faptul că imobilul, casa este nerecepționată și neintabulată, niciunul dintre noi nu avem domiciliul în buletine acolo? Mă refer la faptul că din această cauză să nu fi cerut atribuirea beneficiului locuinței comune?
Răspuns: nu are relevanță directă, beneficiul locuinței comune poate fi solicitat și în cazul în care imobilele sunt deținute de soți cu titlu de chirie.
- Dacă până la primul termen sau în timpul ședinței va cere atribuirea beneficiului locuinței comune am dreptul să solicit un nou termen pentru a-mi pregăti apărarea?
Răspuns: da, aveți dreptul de a formulă întâmpinare prin care să va pregătiți apărarea cu privire la modificarea acțiunii inițiale.
- Menționez că actele originale ale casei și terenului (Contract VC teren cota 1/2 fiecare înainte de căsătorie, autorizație contruire casă, proiect tehnic) sunt la ea, am și eu copii xerox. Ar putea face ceva fraudulos și fără consimțământul meu (recepție casă, să-și facă domiciliul acolo, intabulare) să-și creeze avantaje la divorț/partaj (partajul nu este introdus)?
Răspuns: orice acte ar fi făcute de unul dintre soți în detrimentul celuilalt, afectându-i cota de proprietate într-un mod nepermis de lege sunt sancționate de legea civilă și penală. Pe baza informațiilor deținute nu putem formula un răspuns mai concret, situațiile prezentate fiind ipotetice.
- La termenul de judecată pot solicita program vizitare minor? (nu am făcut cerere reconvențională pentru acest lucru).
Răspuns: În cazul în care nu ați făcut cerere reconvențională prin care să sesizați instanța de judecată cu propriile dvs cereri și pretenții, legea permite soției dvs să se opună formulării acestei cereri cu depășirea termenului procedural prevăzut pentru o astfel de cerere. Aveți însă posibilitatea de a formula o acțiune distinctă în acest sens, după pronunțarea divorțului și stabilirea domiciliului minorului.
- Soția a solicitat în cererea de divorț anchetă socială la adresa casei proprietate comună (nerecepționată și neintabulată), instanța a solicitat anchetă socială primăriilor localităților unde avem noi domiciliile în buletin (localități diferite de cea unde este casă). Se va mai face anchetă socială unde a solicitat soția (casă unde am locuit împreună și acum locuiesc doar eu)?
Răspuns: rolul anchetei sociale este acela de a verifică situația materială a ambilor părinți, imobilele în care aceștia locuiesc, veniturile de care dispun și alte asemenea aspecte, astfel încât instanța să poată lua o hotărâre care să răspundă în cea mai mare măsură interesului suprem al minorului, care se impune a fi ocrotit în procedurile de divorț. Ancheta socială trebuie așadar efectuată la domiciliile/reședințele unde foștii soți locuiesc efectiv, nu la cele din buletin. Acest aspect va trebui clarificat la termenul de judecată.
Sperăm că răspunsurile noastre vor fi de ajutor ascultătorului nostru și, raportat la complexitatea situației prezentate, recomandăm acestuia să își asigure suportul legal al unui avocat în cadrul procesului.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările Dvs la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Va mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)