“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Primăria Dorobanți a depus la finanțare, prin Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului, un proiect de revitalizare a activităților tradiționale din zonă.
Articol de Radio Timișoara, 22 aprilie 2024, 14:49
Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării și nu numai.
Fiecare familie fructifica la maximum petecul de grădină de unde obținea roșii, ardei, ceapă sau vinete. Între timp, piața legumelor s-a schimbat, astfel că legumele produse în sistem tradițional, în cantități mai mici, dar cu un gust deosebit, nu mai sunt rentabile.
Rând pe rând, dorobănțenii au renunțat la această activitate. Au mai rămas doar câteva familii care fac legumicultură, însă în sistem profesional.
De dragul tradiției și din dorința de a restarta gospodăria tradițională, primăria din comună a inițiat un proiect numit sugestiv “Din grădina Dorobanțiului”.
“Suntem trei asociați și dorim să arătăm că producem, avem și procesarea produselor, avem o restaurant unde putem să facem o degustare și așa aș dori să promovăm toate produsele din comună. Vrem să inițiem tinerii să aibă curaj să facă, să punem iar în solarii, să avem grădinile noastre și și să cultivăm în grădină toate produsele pe care le consumăm, să nu mai cumpărăm. Dacă avem noi posibilitatea să facem acest lucru, de ce să ne folosim și să beneficiem de acest lucru?”, spune primarul Korondi Erika.
O șansă pentru întreprinzători
Proiectul din comuna arădeană Dorobanți are mai mulți actori. Unul dintre ei este și Cooperativa “Bunătăți Locale”, care dispune de capacitatea de a procesa legume și de a le da astfel plus valoare.
“Ne ajută și pe noi, ca membri din cooperativă și cooperativa, cu siguranță, o să crească. O să avem produse diversificate. Pe termen lung și cooperativa noastră are de câștigat”, spune Marian Rotaru.
Cel de-al treilea partener în proiect este micul restaurant tradițional din Dorobanți, care se bazează aproape exclusiv pe rețetele specifice acestei zone.
Misic Endre, maestrul bucătar și proprietarul restaurantului, spune că, folosind ingrediente locale, păstrează nealterat gustul bucatelor de odinioară.
“Foarte mult câștig o să am când cumpăr o legumă din zonă. Are gustul mai bun. Dacă vine cineva și stă la la masă, pot să spun că cocoșul a crescut aici în sat sau legumele sunt de la vecini, varză sau ceapă sau orice”, spune maestrul bucătar.
Rămâne însă ca și tinerii din comună să fie convinși că au de câștigat și își pot asigura din legumele produse o sursă devenit cel puțin decentă.
“Eu zic că tineretul este interesat, pentru că, dacă are siguranța că are unde să predea produsele și nu mai trebuie să meargă zilnic la piață, multă lume s-ar ocupa să cultive și să producă”, spune primarul Korondi Erika.
Este până la urmă un proiect unic în partea de vest a României, bazat pe principiul circularității economice, care face ca banii investiți de localnici să rămână în comună și se și înmulțească odată ajunși la capătul circuitului.
Proiectul “Din grădina Dorobanțiului” este finanțat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Lunga Mureșului.
Reporter: Remus Nistoran