Cramele Recaș câștigă procesul privind obligația de a epuiza sticlele fără eticheta SGR până în iulie
Cramele Recaș au obținut în instanță suspendarea unui articol din legea privind Sistemul de Garantie-Returnare.
Articol de Radio Timișoara, 26 aprilie 2024, 19:14
Cramele Recaș au reușit să suspende în instanță articolul care obligă epuizarea stocurilor cu ambalaje fără eticheta SGR până la 30 iunie 2024.
Sentința nu este definitivă, dar Philip Cox, acționar și director comercial al producătorului de vinuri spune că actualul termen este nerezonabil.
“Noi avem produse care sunt intenționat depozitate ani de zile, toată lumea știe că vinul se învechește. Noi avem intenționat vin pe care îl ținem de patru, cinci ani, alte crame țin și mai mult. La ora actuală, avem 7 milioane de sticle în stoc. Ei ne-au dat inițial termen data de 29 iunie și avem peste 7 milioane de etichete pe care trebuie să le schimbăm. Nu doar aceasta ne-a deranjat, ci și faptul că vor să schimbăm și ceea ce este pe piață. Hai că noi, până la urmă, putem să schimbăm etichete la ceea ce avem în depozitul nostru, dar vă dați seama, la fiecare restaurant, fiecare magazin, în toată România, este peste mână pentru noi, este foarte costisitor”, spune Philip Cox.
Anca Marinescu, manager comunicare în cadrul RetuRo, susține că Ministerul Mediului a pregătit un proiect de prelungire a termenului până la care ambalajele fără eticheta SGR pot fi epuizate.
“Există acum în transparență publică un proiect de hotărâre care să modifice HG-ul care este în momentul acesta in place și să se prelungească perioada de tranziție. Ei puteau să epuizeze stocurile astea la raft până pe 30 iunie. Propunerea pe care a făcut-o Ministerul Mediului, înțelegând această nevoie din piață și înțelegând că mai există stocuri la produsele care au o viteză de rotație mai micăm cum este chiar și apa plată, apa minerală, se va prelungi termenul până la 31 decembrie. Aceasta este propunerea ministerului. Dacă ea trece de perioada de transparență decizională și se transformă într-o nouă Hotărâre de Guvern, ea modifică hotărârea care este acum în vigoare”, spune Anca Marinescu.
Reprezentanta RetuRo a mai declarat că pentru producătorii care nu epuizează stocurile fără etichetă SGR, „soluția este foarte simplă”, respectiv reetichetarea produselor.