Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”
SANTANGELO PERCUSSION ENSEMBLE (Italia) și Ansamblul timișorean PERCUTISSIMO cântă de Ziua Europei, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”.
Articol de Simona Stoița, 1 mai 2024, 17:58
SANTANGELO PERCUSSION ENSEMBLE, condus de Claudio Santangelo (Italia), solist virtuoz de marimbă, concertează de Ziua Europei, la invitația Filarmonicii „Banatul”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”.
Claudio Santangelo, recunoscut drept unul dintre cele mai strălucite talente din lumea percuției solo, apreciat și în calitate de compozitor, va fi solistul Recitalului de percuție susținut de SANTANGELO PERCUSSION ENSEMBLE, avându-i în componență pe artiștii: Viviana Garbetta, Giorgia D’Angelo, Lorenzo Armagno, Giuseppe Corsaro și Lorenzo Spadaccini.
În recital este invitat Ansamblul PERCUTISSIMO al Facultății de Muzică și Teatru – UVT, formație condusă de profesorul Doru Roman, din care fac parte tinerii percuționiști: Michael Blescun, Bogdan Buică, Giulia Szuromi și David Csermak.
Programul recitalului va include lucrări de: Brett EE Paschal, Claudio Santangelo, Luigi Marinaro, Astor Piazzolla.
EXCLUSIVITATE: Doru Roman, coordonator Ansamblul PERCUTISSIMO
„De Ziua Europei , în 9 mai 2024, ora 19:00, Sala „Capitol” găzduiește unul dintre cele mai spectaculoase și importante evenimente din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, festival ce se află la cea de-a 48-a ediție.
Este vorba despre Recitalul Ansamblului de Percuție SANTANGELO din Italia, eveniment la care este invitat și Ansamblul timișorean PERCUTISSIMO.
Pe Claudio Santangelo l-am cunoscut la cea de-a doua ediție a Concursului de Percuție de la Timișoara, din anul 2012, când a susținut un recital.
L-am reîntâlnit la Concursul-Festival de Percuție “Italy Percussion Competition”, organizat de ITALY Percussive Arts Society (Italy PAS), din anul 2013, unde actualmente Claudio este director artistic, la acea vreme eu fiind în juriu.
unul dintre cei mai valoroși percuționiști ai momentului
Claudio Santangelo este dedicat total profesiunii lui, atât ca solist, cât și ca pedagog. Drept dovadă, susținerea recitalului din 9 mai, alături de studenții lui, el fiind specializat pe direcția marimbei, dar nu numai, dezvoltând o tehnică specială cu patru bețe și un limbaj muzical deosebit de expresiv.
Provine dintr-o familie de percuționiști profesioniști, tata, mama și sora lui fiind cei care l-au îndrumat și l-au susținut.
Claudio Santangelo este unul dintre cei mai valoroși percuționiști ai momentului, fiind de altfel și un remarcabil compozitor.
De-a lungul timpului, a câștigat numeroase premii naționale și internaționale, în 1995 primind Medaglia d’Argento, marele premiu fiind înmânat de către Președintele Republicii Italiene.
A făcut o impresie deosebită în Statele Unite ale Americii, în anul 2011, fiind difuzat, cu o lucrare de pe propriul CD, la Percussion Radio Channel.
A susținut masterclass-uri peste tot în lume, fiind invitat chiar și în China, elaborându-și propria tehnică, preluată de altfel și de către mulți discipoli ai săi.
un adevărat spectacol al instrumentelor
Colaborarea cu Ansamblul Percutissimo constă în participarea studenților noștri, alături de Ansamblul Santangelo, într-o lucrare maiestuoasă, concepută de Claudio într-o compilație a mai multor hituri simfonice, cum ar fi: Bolero, Carmina Burana, Oda Bucuriei, Tablouri dintr-o expoziție, Din lumea nouă, și altele, mie revenindu-mi onoranta postură de dirijor.
Lucrarea pune în scenă, în adevăratul sens al cuvântului, patru marimbe bass, alături de vibrafon, patru timpani, tobă mare, glockenspiel și foarte multe alte instrumente membranofone. Va fi un adevărat spectacol al instrumentelor.
Așadar, în 9 mai, de Ziua Europei, sunteți bineveniți la Sala „Capitol”, de la ora 19:00!
Pe data de 10 și 11 mai, Claudio va susține două sesiuni de masterclass la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, unde sunt așteptați studenți și elevi din toată Regiunea de Vest a României, și nu numai.” (Doru Roman, coordonator Ansamblul PERCUTISSIMO)
EXCLUSIVITATE: membrii Ansamblului PERCUTISSIMO
Bogdan Buică, Ansamblul PERCUTISSIMO:
„Cu multă bucurie, de abia aștept să mă întâlnesc cu membrii Ansamblului de Percuție Santangelo, să schimb experiențe cu aceștia, precum și cu profesorul lor, Claudio Santangelo.”
David Csermak, Ansamblul PERCUTISSIMO:
„Aștept cu nerăbdare această întâlnire a percuționiștilor din ansamblul lui Claudio Santangelo, cu entuziasm și determinare, dorind totodată să învăț cât mai mult posibil din experiența lor valoroasă și din perspectivele lor unice asupra muzicii.”
Giulia Szuromi, Ansamblul PERCUTISSIMO:
„Sunt foarte entuziasmată de venirea Ansamblului Santangelo, deoarece abia aștept să cunosc oameni noi, să cunosc tehnici noi și mai ales să le învăț de la maestrul Claudio Santangelo.”
Michael Blescun, Ansamblul PERCUTISSIMO:
„Sunt student, în anul întâi, la masterat, la clasa de Percuție a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Mă simt onorat pentru oportunitatea de a-l întâlni și de a cânta împreună cu Claudio Santangelo, un om pe care îl admir de foarte mult timp. Aceasta este o oportunitate unică din care voi putea învăța nenumărate lucruri și care mă va ajuta în evoluția mea profesională.”
Foto/afiș: Filarmonica „Banatul” Timișoara.