Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi Universitatea Româno-Americană.

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Articol de Radio Timișoara, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum AQUA Carpatica a reuniit, în trei zile de evenimente, peste 330 de conducători de vârf din business-ul mediu și mare din România și conducători din autoritățile centrale și mediul academic.

Printre invitaţii de marcă s-au numărat trei foşti premieri, Petre Roman, Dacian Cioloş şi Viorica Dăncilă, un fost ministru al agriculturii, actual preşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, şi un membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.

După deschiderea de miercuri după-amiază de la serele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, joi dimineaţa dezbaterile au avut loc la aceiaşi universitate, gazdă fiind Sorin Cîmpeanu , vicepreședinte al Senatului României, rector USAMV București, iar printre vorbitori, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Finanțelor, Adrian Chesnoiu, Președinte, Comisia pentru Agricultură, Camera Deputaților şi Gabriel Biriș, Managing Partener, Biriș-Goran Legal&Tax cu o temă foarte interesantă şi foarte bine documentată, „Predictibilitatea fiscală : nevoie și iluzie„. Moderator la una dintre secţiuni, colega noastră de la Ziua de Vest, Lia Lucia Epure.

Producătorii de lactate au venit din diferite colţuri ale ţării: cei de la Torockoi sunt din zona munţilor Trascău, judeţul Alba, cei de la Brădet sunt din judeţul Argeş, iar cei de la Mirdatod sunt de la Ibăneşti, judeţul Mureş. Ultimii, producători ai unui caşcaval în forma conturului României, au fost întrebaţi de o vizitatoare ce peşte reprezintă produsul respectiv. După o privire mai atentă, lucrurile s-au lămurit.

Tot din judeţul Argeş, Curtea de Argeş, au venit producătorii brandului Colonia, cei care adună miere şi multe altele de la aproximativ 1500 (una mie cinci sute) de stupi. Vedeţi şi dumneavoastră ce de lucruri dulci şi sănătoase, sau numai sănătoase, produc harnicii argeşeni.

De la vecinii unguri, de la Kecskemét, cu mirodenii şi condimente a venit o fostă baschetbalistă din Timişoara, Edit Sandor. Concluzia discuţiei a fost că nu trebuie să uităm să punem pe masă mâncăruri cu gust. Că de lucruri insipide e destul de plină viaţa. Şi dacă ne-am iuţit destul, ne ostoim un pic cu un vin de la Cramele Basilescu, unde la loc de cinste se află vinul produs din cel mai cunoscut soi de struguri româneşti, Fetească Neagră.

Doi soţi din Dâmboviţa, familia Niculescu, au făcut din pasiunea lor pentru legume şi fructe o afacere. Părerea prietenilor a fost un imbold în fiecare etapă a dezvoltării întreprinderii lor, care nici acum nu este foarte mare, doar vreo 5 oameni, dar deliciile puse pe masă sunt într-adevăr delicii.

O punte între Grecia şi România a încercat să creeze Gheorghios Kaisaris, ceea ce într-un fel e normal, având în vedere că are tată grec şi mamă româncă, iar produsele pe care le promovează sunt atent alese, inclusiv de la cooperative, pentru a fi reprezentative pentru Grecia, atât gustativ cât şi calitativ.

O soluţie prietenoasă cu mediul, prin care se propune transformarea în compost a unei părţi din deşeurile din gospodărie, a fost prezentată la FoodIntelForum. Varianta utilizată la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a dus la rezultate foarte interesante, atât din punct de vedere ştiinţific cât şi practic, o bună parte dintre deşeurile menajere de la cantina universităţii devenind compost.

Discuţiile din ultima zi au fost găzduite de Universitatea Româno-Americană. A fost o masă rotundă şi la propriu şi la figurat. Printre invitaţii de marcă, doi foşti premieri, Dacian Cioloş şi Viorica Dăncilă. Pe fostul comisar pentru agricultură l-aţi putut asculta în cadrul emisiunii Şcoala pământului de joi seara. Pe Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, îl puteţi asculta şi în cadrul emisiunii. În rest am înregistrat producători pentru că, din păcate, ei au parte de expunere mult mai puţină decât politicienii.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară