Expoziția de artă contemporană ”Miopie istorică” la Memorialul Revoluției
17 iunie 2024 – 20 iulie 2024 @ 18:00 –
Expoziția prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951.
Articol de Dana Florea, 17 iunie 2024, 18:00
Muzeul Ororilor Comunismului în România alături de Memorialul Revoluției din Timișoara vă invita luni, 17 iunie 2024, ora 18:00 la vernisajul expoziţiei de artă contemporană a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulată „Miopie istorică”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.
Expoziția prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951. Artistul documentează o lume dispărută, o cercetare simbolică și ritualică. Mărturiile sunt puține și de multe ori impalpabile. Pe locul satelor întemeiate de deportați au rămas urme doar pentru „arheologii memoriei.” El face interviuri cu cei care au trăit experiența deportării și încearcă prin lucrările lui să surprindă un spirit al locului, încapsulat în zidurile unor foste CAP-uri și alte câteva urme, rămășițe ale locuirii din acei ani. În rest, cer și pământ, peisaje ale absenței sunt martori muți ai unor experiențe și fapte care sunt greu de pus în cuvinte, cu atât mai mult în imagini.
În expoziția „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului un episod de tristă amintire. În timpul regimului comunist din România, deportarea a fost o măsură cu caracter represiv, al cărei scop l-a reprezentat izolarea și marginalizarea celor definiți ideologic ca „dușmani ai poporului”. În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.
Sever Petrovici-Popescu (n. 1986) trăiește și activează în București. A absolvit secția Foto Video de la Universitatea Națională de Arte București. În 2021 a terminat un doctorat despre fotosculptură în care analizează modul în care o fotografie poate exista material dincolo de limitările suportului bidimensional tradițional. Din activitatea sa expozițională menționăm „Monumente Personale” la Palatul Mogoșoaia sau „The moved stone” la Instituto Politécnico di Tomar Gallery, Tomar Portugalia în 2018. În 2021 participă la SNAC, în 2022 la expoziția „CELĂLALT | L’ALTRO | THE OTHER ONE” alături de grupul Altul Nu e Negarea Mea, la IRCCU Veneția și la Zilele sculpturii Bucureștene în 2023.
Expoziţia ”Miopie istorică” este deschisă în perioada 18 iunie – 20 iulie 2024, iar programul de vizitare este zilnic, de luni până vineri între orele 8:00-17:00 și sâmbătă-duminică între 10:00-18:00.
Prețul uniu bilet, acces pentru întregul ansamblu, inclusiv expoziție: 20 de lei preț întreg, 10 lei pensionari, 5 lei elevi și studenți.
Accesul la vernisajul din 17 iunie este liber.
Detalii pe Pagina evenimentului și pe memorialulrevolutiei.ro.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.