Institutul Cervantes aduce la Timișoara expoziția „Designer(ele) (Re)proiectând lumea”
7 iunie 2024 – 21 iulie 2024 @ 16:00 – 20:00 –
Expoziția reprezintă o selecție de douăsprezece creatoare spaniole deosebit de relevante în cadrul scenei spaniole de design contemporan, în toate domeniile – design de produs, textil, grafică.
Articol de Dana Florea, 7 iunie 2024, 16:00 / actualizat: 12 iunie 2024, 11:16
După ce a fost prezentă la ediția din acest an a Romanian Design Week, expoziția „Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo” / „Designer(ele) (Re)proiectând lumea” va fi expusă la Timișoara, timp de o lună, cu acces gratuit.
Vernisajul va avea loc vineri, 7 iunie 2024, la HEI – House of European Institutes, de la ora 19.30, în prezența reprezentanților institutelor culturale europene din România și a echipei curatoriale HEI.
Expoziția „Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo” / „Designer(ele) (Re)proiectând lumea” reprezintă o selecție de douăsprezece creatoare spaniole deosebit de relevante în cadrul scenei spaniole de design contemporan, în toate domeniile (design de produs, textil, grafică): Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania. Expoziția este curatoriată de Gloria Ruiz.
Gloria Ruiz este astăzi una dintre cele mai importante curatoare spaniole ale momentului. Licențiată în filologie clasică la Universitatea Autonomă din Madrid și în istoria artei la Sorbona-Universitatea Paris I, Gloria Ruiz a absolvit la Sorbona și un masterat specializat în teoria imaginii și studii de curatoriat. De peste cincisprezece ani implementează proiecte de artă și design în colaborare cu instituții publice și private. Timp de opt ani, a fost manager al festivalul internațional Brief din Madrid, festival dedicat designului și creativității. În prezent, este manager de proiect și cofondatoare a FIDO, o platformă multidisciplinară specializată în industria vizuală, ce are ca scop sprijinirea femeilor din domeniul designului, precum și combaterea inegalității de șanse în carieră.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 21 iulie 2024, după următorul program: miercuri-vineri: 16.00-20.00, sâmbătă-duminică: 14.00-20.00, luni-marți: închis.
Proiectul HEI – House of European Institutes face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.
(Foto: facebook.com/houseofeuropeaninstitutesHEI)