FOTO / Poveste de succes: cum au apărut primele restaurante românești din Bruxelles
Ciprian Ciceu s-a născut în Baia Mare, însă s-a mutat în Belgia împreună cu familia de mulți ani. A început ca ospătar, iar acum conduce o afacere prosperă. Are două restaurante în Bruxelles. Primul a fost deschis în 2002, iar al doilea în 2013. Drumul spre succes nu a fost deloc ușor. Ciprian Ciceu spune că în primii 10 ani de trai în Belgia nesiguranța a fost cea care a făcut ca familia sa să se gândească la întoarcerea în țară, mai ales că avea o afacere în România.
Articol de Carla Chiu, 5 ianuarie 2015, 09:43 / actualizat: 5 octombrie 2017, 22:21
Nu știam dacă vom primi acte sau nu. În 2001 am primit prima hârtie de la Primărie în care aveam o citație să ne prezentăm cu o poză. Ne-am bucurat foarte mult și, în acel moment, am preferat să oprim afacerile din România și să ne concentrăm pe afacerile din Belgia. Am cumpărat o casă la periferie în Burxelles.
Și așa a început aventura primului restaurant românesc din capitala Belgiei.
Am spus că dacă facem o afacere, lucrăm în familie. Eram mândri că suntem români, la școală nu ne-am ascuns niciodată naționalitatea și am vrut să facem un restaurant românesc, pentru că după atâția ani de trai în Belgia, poate că imaginea pe care o aveau cei de aici despre țara noastră nu era tocmai pozitivă.
Mâncare românească se servește la Mara. Fratele lui Ciprian, Florin Ciceu, este cel care se ocupă de pregătirea bucatelor.
Avem ciorbe, ciorbă de burtă, ciorbă țărănească, ciorbă de fasole. Sarmalele au foarte mare cerere. Purcel de lapte, grătare miel, tochitură moldovenească, cam tot ce se face pe la noi.
Florin Ciceu spune că gătește, în Bruxelles, cu gândul la România pentru că îi e dor de casă.
De viața de acolo, de oamenii de acolo. Sunt oamenii mai calzi în România? Mult mai calzi decât aici și viața este mult diferită.
Rețeta succesului, spune Ciprian Ciceu, constă în multă muncă, depusă cu plăcere:
Cel mai mult contează să faci un lucru și de lucrul acela să te ții, să-l faci bine, să-l faci cu plăcere și să dai 100% din timpul tău pentru afacerea pe care o ai.