Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Culesul din această primăvară s-a decalat cu circa trei săptămâni, iar tendinţa s-a menţinut şi la florile de salcâm.
Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2024, 11:07
După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în bine. Producția de miere de salcâm, de exemu, a crescut cu circa 15% iar produsul este unul de o calitate superioară.
Vremea foarte caldă a avut efect asupra florilor și populației de albine, culesul fiind devansat cu circa trei săptămâni, după cum relevă datele calculate de vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.
“Putem spune că acest an apicol a început destul de timpuriu, mai timpuriu decât de obicei, cu aproximativ trei săptămâni. Pentru albine a fost foarte bine că ele se bucură de căldură și de flori, pentru că și vegetația a pornit și a fost o dezvoltare foarte bună în primăvară. Apicultorii n-au fost nevoiți să dea hrană în perioada respectivă. Pe urmă, la fel s-a întâmplat și cu primul cules de salcâm, unde a fost o diferență de trei săptămâni. O anomalie, putem spune, dar va trebui să ne obișnuim cu anomaliile acestea, pentru că s-a schimbat clima”, spune Tiberiu Korb.
Producție bună de miere
Producția de miere de salcâm a fost una foarte bună pentru cei care au mers în pastoral la florile de salcâm, în zona Dunării. Numărul celor care au plecat în pastoral a fost însă destul de mic.
“Din fericire pentru cei care s-au dus, cântarul s-a ridicat până la 30 kg. Deci a fost un miracol. Dar pot să-i număr pe degete pe cei care s-au dus la Dunăre. În continuare, unii apicultori au venit la al doilea salcâm în Gorj și unii în județul Hunedoara. Și aici putem spune că a mers salcâmul. În perioada respectivă au început ploile și atunci au prins puține zile de cules. Cine a avut stupii buni, puternici, putem spune că a făcut un extras de 10 kg pe familia de albine”, mai spune Tiberiu Korb.
În continuare, eforturile apicultori-lor din județul Hunedoara sunt direcționate spre culesul la floarea soarelui, unde se prefigurează o producție bună și constantă.
Foto: pixabay.com