Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

Culesul din această primăvară s-a decalat cu circa trei săptămâni, iar tendinţa s-a menţinut şi la florile de salcâm.

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2024, 11:07

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în bine. Producția de miere de salcâm, de exemu, a crescut cu circa 15% iar produsul este unul de o calitate superioară.

Vremea foarte caldă a avut efect asupra florilor și populației de albine, culesul fiind devansat cu circa trei săptămâni, după cum relevă datele calculate de vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.

Putem spune că acest an apicol a început destul de timpuriu, mai timpuriu decât de obicei, cu aproximativ trei săptămâni. Pentru albine a fost foarte bine că ele se bucură de căldură și de flori, pentru că și vegetația a pornit și a fost o dezvoltare foarte bună în primăvară. Apicultorii n-au fost nevoiți să dea hrană în perioada respectivă. Pe urmă, la fel s-a întâmplat și cu primul cules de salcâm, unde a fost o diferență de trei săptămâni. O anomalie, putem spune, dar va trebui să ne obișnuim cu anomaliile acestea, pentru că s-a schimbat clima”, spune Tiberiu Korb.

Producție bună de miere

Producția de miere de salcâm a fost una foarte bună pentru cei care au mers în pastoral la florile de salcâm, în zona Dunării. Numărul celor care au plecat în pastoral a fost însă destul de mic.

Din fericire pentru cei care s-au dus, cântarul s-a ridicat până la 30 kg. Deci a fost un miracol. Dar pot să-i număr pe degete pe cei care s-au dus la Dunăre. În continuare, unii apicultori au venit la al doilea salcâm în Gorj și unii în județul Hunedoara. Și aici putem spune că a mers salcâmul. În perioada respectivă au început ploile și atunci au prins puține zile de cules. Cine a avut stupii buni, puternici, putem spune că a făcut un extras de 10 kg pe familia de albine”, mai spune Tiberiu Korb.

În continuare, eforturile apicultori-lor din județul Hunedoara sunt direcționate spre culesul la floarea soarelui, unde se prefigurează o producție bună și constantă.

 

Foto: pixabay.com

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară