Vestul țării rămâne sub Cod roșu. Recomandări în perioada caniculară
Căldura excesivă persistă și la începutul acestei săptîmâni în zona de vest a țării, astfel că meteorologii au extins avertizările de căldură extremă.
Articol de Radio Timișoara, 15 iulie 2024, 07:23
Vestul țării s-a aflat sub avertizare Cod roșu de vreme caniculară, la final de săptămână când temperaturile au atins pe alocuri 40 de grade Celsius.
Meterologii anunță că valul de căldură persistă și se extinde la începutul acestei săptămânii, astfel că în zilele de 15 și 16 iulie este Cod roșu de caniculă.
În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, valul de căldură va continua să se intensifice și sevor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade.
Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iarindicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Recomandări pe caniculă
- Autoritățile și medicii ne reamintesc cele mai importante măsuri care trebuie respectate pentru a face față mai ușor căldurii excesive.
- Faceți deplasările dimineața sau seara, alegeți zonele umbrite și luați pauze în spații răcoroase (magazine și alte spații publice).
- Evitați aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11:00-18:00.
- Purtați haine lejere, subțiri, de culori deschise, din materiale naturale, pălării și ochelari de soare. Nu uitați de cremele cu protecție solară (SPF 50).
- Beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi, cum ar fi apă, sucuri naturale și ceaiuri călduțe.
În peste 90 de locuri din Timișoara, respectiv parcuri, bulevarde și piețe publice există fântâni forate. Lista completă este disponibilă la linkul din primul comentariu. În plus, Aquatim a montat 9 cișmele noi în această primăvară pentru timișoreni și animalele de companie. Ele se află în Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedralei și Parcul Adolescenței.
- Consumați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). Mâncați echilibrat și variat, preferând alimentele cu valoare calorică mică.
- Evitați băuturile cu cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantități mari. Evitați, de asemenea, alimentele bogate în grăsimi, în special cele de origine animală.
- Nu consumați alcool (inclusiv bere), deoarece duce la deshidratare.
- Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), asigurându-vă de starea lor de sănătate și oferindu-le ajutorul necesar.
- Nu lăsați copiii sau animalele de companie singure în autoturisme.
- Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de disconfort, fie că e vorba de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră.