Noul Parlament European s-a reunit la Strasbourg
Parlamentul European se întruneşte, în această săptămână, la Strasbourg, în ședință constitutivă, după alegerile europarlamentare de anul acesta. Pe ordinea de zi se află probleme organizatorice, dar și o rezoluție cu caracter politic.
Articol de Radio Timișoara, 16 iulie 2024, 10:56 / actualizat: 16 iulie 2024, 14:37
Sesiunea plenară constitutivă a noului parlament european ales prin vot direct, în perioada 6-9 iunie anul acesta, a început, luni, la sediul parlamentului de la Strasbourg. Este cel de-al zecelea ciclu instituțional de câte cinci ani, de la primele alegeri directe pentru parlament, în anul 1979, transmite de la Strasbourg, Adrian Ardelean de la Radio Timișoara.
Noul parlament este alcătuit din 720 de eurodeputați organizați în 9 grupuri politice. România are 33 de reprezentanți. Sesiunea a fost deschisă, luni după-amiază, cu o ceremonie de ridicare a drapelului Uniunii Europene alături de drapelele statelor care o alcătuiesc. A urmat o ceremonie de acordare de diplome eurodeputaților care și-au încheiat activitatea, odată cu finalizarea mandatului 2019-2024.
Alegeri pentru președinția PE
Cei 720 de nou aleși se întrunesc marți dimineața în ședință și își aleg președintele pentru următorii doi ani și jumătate. Pentru această funcție candidează președinta de până acum a parlamentului, Roberta Metsola, având-o ca contracandidată în primul tur de scrutin pe Irene Montero. Alegerile au loc prin vot secret și necesită o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, adică 50% plus unu. Dacă nu se ajunge la o majoritate din primul tur, se trece la al doilea și al treilea tur, iar la al patrulea tur intră doar doi dintre cel mai bine plasați candidați și câștigă cel care obține cele mai multe voturi.
Urmează marți și miercuri alegerea biroului parlamentului alcătuit din 14 vicepreședinți și cinci chestori.
Tot miercuri, euroeputații confirmă prin vot numărul și dimensiunea comisiilor permanente, subcomisiilor și delegațiilor, componențele acestora urmând a fi anunțate vineri.
Și tot pe parcursul zilei de miercuri, eurodeputații dezbat rezultatele summitului din 27 iunie cu reprezentanți ai Consiliului și Comisiei Europene. În pregătirea noului ciclu instituțional al Uniunii Europene, șefii de stat sau de guvern l-au ales pe fostul prim-ministru portughez António Costa drept următorul președinte al Consiliului European, au propus-o pe Ursula von der Leyen drept candidată la funcția de președinte al Comisiei Europene și au numit-o pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, drept candidată la funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.
Vot pentru președinția Comisiei Europene
Parlamentul votează, joi, numirea Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei. Înainte de vot, candidata își prezintă viziunea și planurile pentru președinția Comisiei, iar intervenția ei este urmată de o dezbatere cu eurodeputații. Și în acest caz urmează un vot secret care necesită un minim de 361 de voturi pentru. În cazul în care Ursula von der Leyen nu obține majoritatea necesară, președintele nou ales al Parlamentuilui invită Consiliul să propună un nou candidat, în termen de o lună.
Și nu în ultimul rând, noul Parlament își exprimă sprijinul ferm pentru Ucraina. Liderii grupurilor politice dezbat, miercuri dimineața, cele mai recente evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei și susțin declarații privind nevoia sprijinului continuu acordat Ucrainei. În rezoluția supusă la vot, miercuri după-amiază, deputații adoptă poziția noului Parlament pe acest subiect.