Sinteza primei sesiuni a Parlamentului European. România are doi vicepreședinți ai PE
Parlamentul European s-a întrunit, în această săptămână, la Strasbourg, în ședință constitutivă, după alegerile europarlamentare de anul acesta. Pe ordinea de zi s-au aflat probleme organizatorice cum ar fi alegerea biroului de conducere al instituției, dar și o rezoluție cu caracter politic, transmite, de la Strasbourg, Adrian Ardelean.
Articol de Radio Timișoara, 19 iulie 2024, 13:49
Cel de-al zece-lea ciclu instituțional de câte cinci ani, de la primele alegeri directe pentru parlament, în anul 1979 a fost deschis, luni după-amiază, cu o ceremonie de ridicare a drapelului Uniunii Europene în fața Parlamentului de la Strasbourg.
Noul Parlament European este alcătuit din 720 de eurodeputați organizați în 8 grupuri politice și un grup al neafiliaților, iar România are, la fel ca în legislatura trecută, 33 de eurodeputați. Fracțiunile pro-europene alcătuiesc o majoritate care formează un cordon sanitar pentru a împiedica accesul membrilor fracțiunilor extremiste și anti-europene la funcții de decizie sau de reprezentare.
Marți, alegerea președintelui PE
Noii parlamentari europeni s-au întrunit, marți dimineața, în plen și și-au ales președintele pentru următorii doi ani și jumătate. Pentru această funcție a candidat președinta de până acum a parlamentului, Roberta Metsola din partea Partidului Popular European, având-o contracandidată pe Irene Montero din partea Stângii comuniste.
Roberta Metsola a candidat sub deviza “un Parlament puternic într-o Europă puternică” și a câștigat din primul tur cu 562 de voturi din cele 623 exprimate. Politiciana malteză s-a bucurat de o mare suținere din rândul partidelor pro-europene.
Pentru ea a votat și grupul Socialiștilor și Democraților Europeni din care face parte și deputatul român PSD Maria Grapini din Timișoara.
România are 2 vicepreședinți ai PE
A urmat alegerea biroului parlamentului alcătuit din 14 vicepreședinți și cinci chestori. României i-au reveni, în urma votului, doi vicepreședinți ai Parlamentului European. Primul dintre ei în ordinea numărului de voturi obținute este Victor Negrescu din partea PSD, membru al Alianței Socialiștilor și Democraților Europeni.
Al doilea vicepreședinte al Parlamentului European este Nicolae Ștefănuță din partea Verzilor și Liberalilor Europeni.
Tot în această sesiune, eurodeputații au confirmat prin vot numărul și dimensiunea comisiilor permanente, subcomisiilor și delegațiilor, precum și componențele acestora. Și nu în ultimul rând, noul Parlament și-a exprimă sprijinul ferm pentru Ucraina. Liderii grupurilor politice au dezbătut cele mai recente evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei și au susținut declarații privind nevoia sprijinului continuu acordat Ucrainei. În rezoluția supusă la vot, deputații au adoptat poziția noului Parlament pe acest subiect cu o majoritate de 495 de voturi din cele 679 exprimate.
Eurodeputații au mai dezbătut, miercuri, rezultatele summitului din 27 iunie cu reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene. În pregătirea noului ciclu instituțional al Uniunii Europene, șefii de stat sau de guvern l-au ales pe fostul prim-ministru portughez António Costa președinte al Consiliului, au propus-o pe Ursula von der Leyen candidată la funcția de președintă a Comisiei și au numit-o pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, candidată la funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate.
Ursula von der Leyen, realeasă președinte al CE
Parlamentul a votat, joi, numirea Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei. Înainte de vot, candidata și-a prezintă viziunea și planurile pentru președinția Comisiei. La finalul mandatului ei, peste 5 ani, Ursula von der Leyen vrea să ajungem la “o Europă în care să ne dorim să ne realizăm, să ne creștem copiii și să îmbătrânim” a declarat politiciana.
La scrutinul din Parlament, ea a obținut 401 de voturi din cele 707 exprimate, cu 41 de voturi peste numărul minim necesar pentru validarea ei în funcție.
Spre deosebire de Roberta Metsola, candidatura Ursulei von der Leyen s-a bucurat de o susținere ceva mai restrânsă, dar suficent de solidă. Această părere este susținută de Grupul Popularilor Europeni al cărui vicepreședinte este deputatul român din partea PNL Siegfried Mureșan din Hunedoara.
Pentru noul mandat al Ursulei von der Leyen a votat și grupul Renew Europe din care face parte și deputatul român Dan Barna din partea USR.
Diana Șoșoacă, evacuată din plenul PE
La această primă sesiune plenară a noului Parlament European, România a reușit să ocupe titlurile negative ale presei europene: La dezbaterea din plen pentru rezoluția de sprijin acordat Ucrainei precum și la cea înainte de votul pentru președinția Comisiei Europene, deputata Diana Șoșoacă din partea SOS România, neafiliată în Parlamentul European, a făcut scandal în sala de ședință.
În aplauzele europarlamentarilor care au salutat decizia de îndepărtare a sursei de scandal, Diana Șoșoacă a fost evacuată din sala de plen, conform regulamentului, neperimițândui-se revenirea, decât pentru momentul exprimării votului.
Reportaj de Adrian Ardelean