Papagalul Micul Alexandru, observat în parcuri din vestul țării
Este vorba de o pasăre colonială, foarte adaptabilă și rezistentă la temperaturi scăzute.
Articol de Radio Timișoara, 23 iulie 2024, 13:44
Prezenţa papagalului Micul Alexandru a fost observată în parcuri din Timiș și Bihor, mai multe exemplare fiind văzute în libertate.
Papagalul și-a făcut apariția prima dată în România în urmă cu 14 ani, în Capitală, iar ulterior prezența acestuia a fost semnalată și în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Banat.
Specia este nativă în centrul Africii şi sudul Asiei, iar prezenţa sa în România, în libertate, este un rezultatul eliberărilor accidentale sau intenţionate, biologul Dani Drăgan.
Cunoscut pentru penajul verde şi pentru capacitatea de a repeta unele cuvinte, papagalul poate afecta biodiversitatea locală, cum este cazul Londrei, unde trăiesc aproximativ 5.000 de exemplare.
Specia cuibăreşte în scorburi șiintră în competiţie directă cu alte păsări care au comportament similar, precum piţigoii, ţiclenii sau chiar ciuşii. În plus, papagalul este foarte agresiv şi teritorial.
De asemenea, în cazul în care populaţia de papagali ar creşte foarte mult, există riscul să producă deranj, inclusiv prin roaderea unor cabluri electrice sau de internet, mai spune biologul Dani Drăgan.