Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Ziua Județului Timiș, celebrată printr-un maraton de evenimente culturale și sportive / PROGRAM

25 iulie 2024 – 28 iulie 2024 @ 9:00 –

Spectacol cu Ansamblul Profesionist Banatul, hora bănățeană, expoziții cu tururi ghidate și Cupa instituțiilor timișene la fotbal fac parte din programul celor patru zile de sărbătoare.

Articol de Dana Florea, 25 iulie 2024, 09:00

Ziua Județului Timiș, celebrată printr-un maraton de evenimente culturale și sportive / PROGRAM

Consiliul Județean Timiș invită toți timișenii să celebreze Ziua Județului Timiș printr-o serie de evenimente culturale și sportive, pentru toate gusturile și vârstele, în perioada 25-28 iulie 2024.

Programul cuprinde expoziții cu tururi ghidate, ateliere de mediere culturală, spectacole artistice, Cupa instituțiilor timișene la fotbal și o horă bănățeană.

Joi, 25 iulie, Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi vor prezenta un spectacol extraordinar, cu momente muzical-coregrafice ce vor pune în valoare frumusețea județului Timiș, prin cântece și jocuri multietnice. În aceeași zi, se va desfășura cea de-a treia ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, care va aduna angajați din diverse instituții ale județului, pe terenul de la Baza 2 Politehnica.

Activitățile de vineri, 26 iulie, vor începe cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, în Sala Multifuncțională și vor continua cu o „Expoziție de presă istorică”, organizată în foaierul Palatului Administrativ. Materialele expuse, din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, vor ilustra momente cheie din evoluția județului. Expoziția va fi acompaniată de un recital muzical susținut de Incanto Quartetto. Tot vineri, sute de dansatori vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din zona folclorică a județului, reflectând identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o „Horă bănățeană”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Sâmbătă, 27 iulie, va avea loc un tur ghidat gratuit al expoziției „Neoavangarda timișoreană – Concept și contextualizare”. care explorează dezvoltarea unei arte experimentale și lirice în ciuda restricțiilor politice și culturale din statele membre ale Tratatului de la Varșovia.

Ziua de 28 iulie comemorează instaurarea administrației românești în județul Timiș, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Joi, 25 iulie

  • ora 09:00 – 16.00, Baza 2 UPT

„Cupa instituțiilor timișene la fotbal”, ediția a treia

  • ora 18.00, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Merlin”

Spectacolul ”Dar cu femeia ce s-a întâmplat?”, Men story de Kiss Csaba după A. P. Cehov. Regi artistică: Béres László. Distribuție: Laurențiu Pleșa, Cristi Brătoiu, Lucian Matei

Biletele se pot achiziționa de pe pagina www.bilete.ro.

  • ora 19.00, Timișoara Convention Center

Spectacol extraordinar cu Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi

Invitați în recital sunt: Nicoleta Voica, Mihaela Petrovici, Roberta Crintea, Diana Cârlig și Ionuț Blendea. Tinerii interpreți Doriana Talpeș, Oana Stanca, Roxana Goia, Luminița Safta, David Crișan, Dorinel Gavriluț Pîrvoni și Ciprian Pop vor aduce pe scena sălii Timișoara Convention Center multiculturalitatea și convivialitatea spațiului timișean.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, iar coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

 

Vineri, 26 iulie

  • ora 11.00, Sala Multifuncțională a CJT

Ședința festivă a Consiliului Județean Timiș

  • ora 12.00, Consiliul Județean Timiș

Recital muzical marca Incanto Quartetto

  • ora 18.00, Piața Victoriei

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș invită iubitorii de folclor și dansuri tradiționale la „Hora bănățeană”

  • ora 18.00, Muzeul Național de Artă

Tur ghidat gratuit la expoziția „Lifeline – Clipe trecătoare”, de Dieter Mammel

  • ora 19.30, Muzeul Satului Bănățean

Festivitate de decernare a premiilor Festivalului – Concurs „Lada cu zestre”

Invitate în recital sunt Sânnicolau Mare și Deta, localitățile câștigătoare din ediția anterioară. Participă cei mai apreciați reprezentanți ai localităților: Ghiroda, Giroc, Giarmata, Comloșu Mare, Checea, Ghilad, Voiteg, Jebel și Ansamblul Junii Timișului din Timișoara.

 

Sâmbătă, 27 iulie

  • ora 18.00, Muzeul Național de Artă

Tur ghidat gratuit la expoziția ”Neoavangarda timișoreană – concept și contextualizare”


Duminică, 28 iulie

  • ora 11.00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

Spectacolul „Noua poveste a Scufiței Roșii”

Biletele se pot achiziționa de pe pagina www.bilete.ro.

  • ora 18.00, Muzeul Național de Artă

Activități de mediere culturală

Activitățile vor avea drept obiectiv familiarizarea participanților cu patrimoniul cultural al muzeului, al județului Timiș si al regiunii Banatului. Astfel, copiii vor fi invitați să participe la atelierul de tehnici mixte desfășurat în contextul expoziției „Timișoara – Portretul unui oraș”, unde vor avea prilejul de a cunoaște Timișoara prin prisma interpretărilor simbolice ale celor mai reprezentative obiective ale orașului realizate de artiști timișoreni.

Accesul este permis grupurilor de maxim 15 copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0734775554, în limita locurilor disponibile.

  • ora 18.30, Muzeul Național de Artă

Tur ghidat gratuit la expoziția „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”

Turul ghidat va fi susținut de însăși autoarea lucrărilor, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0734775554, în limita locurilor disponibile. Numărul maxim care pot intra este de 20 de persoane.

TREI ZILE DE EXPOZIȚII CU ACCES GRATUIT 

Vineri, 26 iulie – duminică, 28 iulie 

ora 10.00 – 18.00

Bastionul Theresia
  • Expoziția „Istoria militară a Banatului”

Uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial a armatei române.

  • Expoziția „Spațiile Oravitzan”

Fiecare lucrare a artistului Silviu Oravitzan, este o fereastră spre o lume unde geometria și spiritualitatea se împletesc pentru a crea un mesaj universal, opera sa nu este doar o lecție de estetică, ci o călătorie în adâncul memoriei simbolice, unde fiecare formă, fiecare culoare ne vorbește despre o cunoaștere diferită, despre o cultură care transcende timpul și spațiul.

  • Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”

Expoziți oferă o perspectivă rară asupra unei colecții selecte de peste 40 de arme albe. De la spadele medievale până la armurile strălucitoare, fiecare piesă este un portal către lumea cavalerilor și eroilor din trecut.

  • Expoziția „Arme care au făurit România”

Expoziția pune în lumina reflectoarelor replici ale armelor dacice și săbii ale eroilor naționali, fiecare cu propria sa poveste în istoria României, realizate de meșteșugul făurar Cosmin Pop, cunoscut și ca „Fiare din Beci”.

  • Expoziția „Patrimonium 2022 – 2023”

Veți putea admira peste 500 de exponate, fiecare cu povestea sa. Printre piesele de rezistență se numără fascinanta pictură „Legenda din Caransebeș”, portretul impunător al lui János Bachó de Dezsér și cel al generalului Kristof Károly Piatsek. De asemenea, colecția Virgil Birou aduce un plus de diversitate și bogăție culturală.

  • Expoziția „Ștefan Popa Popa’s”

În muzeu pot fi văzute caricaturi, fotografii, scrisori, documente şi distincţii importante.

Muzeul Satului Bănățean
  • Banatul Otoman” în Pavilionul administrativ, „Lumina Rusaliilor în icoană” în Casa Națională, „Trilogia vieţii. Naşterea, nunta şi înmormântarea în Banat” după cum urmează: naşterea – în casa din Bata, nunta – în gospodăria de la Chizătău și înmormântarea – în gospodăria din Căpâlnaş.
Consiliul Județean Timiș
  • Expoziție de presă istorică

Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

Muzeul Național de Artă
  • Expoziția „Lifeline”

Expoziția marchează cea de-a o suta expoziție a artistul german Dieter Mammel, oferind publicului o panoramă a creațiilor sale din ultimii 20 de ani. Prin operele expuse, Dieter Mammel (n. 1965) ne deschide o fereastră către lumea sa interioară, explorând condiția umană, atât prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial, precum și prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi.

  • Expoziția „Neoavangarda timișoreană – concept și contextualizare”

Expoziția temporară celebrează contribuțiile remarcabile ale artiștilor timișoreni din anii ‘60-‘70, care au modelat scena culturală locală și au influențat generațiile următoare. Lucrările expuse includ creații semnate de Paul Neagu, Diet Sayler, Peter Jecza, Leon Vreme, Doru Tulcan, Viorel Toma, Lidia Ciolac, Szakáts Béla, Romul Nuțiu, Adalbert Luca, Grupul Sigma, Molnar Zoltan, Ștefan Bertalan, Ciprian Radovan, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Virginia Baz Baroiu, Eugenia Dumitrașcu și Xenia Eraclide Vreme.

  • Expoziția „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă

Suzana Fântânariu realizează lucrări cu volume antropomorfe de dimensiuni variabile sub titlul generic de „Ambalaje pentru suflet”. Ea începe să creeze aceste personaje tridimensionale, începutul anilor ‘90. Această hiper- temă a corpurilor anonime alcătuite din aglomerări de diferite tipuri de hârtie, multe purtătoare de imprimări grafice (cel mai adesea xilogravuri) devine o marcă distinctivă a artistei.

Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.

 

Mii de cărășeni, inclusiv din Reşiţa şi Caransebeş, au rămas fără energie electric
vineri, 22 noiembrie 2024, 10:58

Mii de cărășeni, inclusiv din Reşiţa şi Caransebeş, au rămas fără energie electric

Peste 4.400 de abonaţi din 13 localităţi ale judeţului Caraş-Severin au rămas fără energie electrică din cauza vântului care a suflat cu...

Mii de cărășeni, inclusiv din Reşiţa şi Caransebeş, au rămas fără energie electric
Vânt puternic, ninsori și viscol în vestul țării. Avertizările meteorologilor
vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Vânt puternic, ninsori și viscol în vestul țării. Avertizările meteorologilor

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de intensificări de vânt și ninsori valabil până deseară la ora 20.00. În...

Vânt puternic, ninsori și viscol în vestul țării. Avertizările meteorologilor
Târgul de Crăciun se deschide odată cu aprinderea iluminatului festiv la Timișoara
vineri, 22 noiembrie 2024, 10:36

Târgul de Crăciun se deschide odată cu aprinderea iluminatului festiv la Timișoara

Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie, la ora 18:00, când va avea loc și aprinderea iluminatului festiv. Cu această...

Târgul de Crăciun se deschide odată cu aprinderea iluminatului festiv la Timișoara
Un tânăr a fost rănit de un panou publicitar luat de vânt. Localități rămase fără current în Timiș
vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Un tânăr a fost rănit de un panou publicitar luat de vânt. Localități rămase fără current în Timiș

Un tânăr a fost rănit de un panou publicitar luat de vânt în Timişoara, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit...

Un tânăr a fost rănit de un panou publicitar luat de vânt. Localități rămase fără current în Timiș
vineri, 22 noiembrie 2024, 08:37

Cod roșu de vânt în Caraș-Severin. Populația, avertizată prin mesaje RO-Alert

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip cod roșu de vânt puternic, valabilă astăzi, până la ora 09:00, pentru localitățile Reșița,...

Cod roșu de vânt în Caraș-Severin. Populația, avertizată prin mesaje RO-Alert
vineri, 22 noiembrie 2024, 08:33

Vântul puternic a făcut ravagii în Caraș-Severin

Rafalele puternice de vânt au provocat deja pagube în județul Caraș-Severin. Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a șase acoperișuri...

Vântul puternic a făcut ravagii în Caraș-Severin
vineri, 22 noiembrie 2024, 06:58

Vremea în Banat și Crișana

Pe arii extinse vor fi precipitații, la început predominant sub formă de ploaie, apoi mixte. La munte va ninge abundent și se va depune strat de...

Vremea în Banat și Crișana
joi, 21 noiembrie 2024, 15:59

Oradea și Steaua, față în față și în Cupa României

Astăzi, s-au tras la sorți grupele pentru turneul de Cupa României, care va avea loc la Târgu Mureș, luna viitoare, între 19 și 22 decembrie....

Oradea și Steaua, față în față și în Cupa României