Avertismentul medicilor! Cele mai mari pericole în călătoriile în țări exotice
Doi pacienți cu malarie au ajuns anul acesta la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 23 iulie 2024, 20:23
Bolile exotice și paraziții se numără printre pericolele cu care se pot confrunta turiștii care aleg țări tropicale sau orientale pentru vacanță.
Pentru a evita riscurile, se poate face și profilaxie, spune medicul infecționist Ovidiu Roșca, de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.
“Putem obține informații din punct de vedere al vaccinării, dacă este cazul să ne vaccinăm, dar sunt țări în care dacă vrem să mergem nu este obligatorie, dar este recomandată vaccinarea din punct de vedere al unor boli mai grave, să zic așa, cum ar fi febra galbenă sau dacă mergem în zone cu incidență mare a malariei să luăm tratament profilactic”, spune medicul Ovidiu Roșca.
Pe lângă boli și paraziți, trebuie luată în considerare și bucătăria locală. Mâncarea stradală și sursele de apă îndoielnice pot fi și ele focare de infecție.
“Mai sunt țări unde este recomandat să nu consumăm alimente de pe stradă, să bem apă îmbutriată. Organismul nostru, flora noastră nu este obișnuită cu mâncarea care nu e gătită în anumite condiții și atunci riscăm să ne alegem cu enterocolită, cu o diaree sau cu toxinfecții alimentare. Se întâmplă, ne strică în concediu”, mai spune medicul Ovidiu Roșca.
La Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara au ajuns anul acesta doi pacienți cu malarie, care nu au respectat protocolul de profilaxie, înainte să viziteze țara exotică de unde au contractat boala.