A fost inaugurată prima maternitate publică construită în ultimii 50 de ani în Timişoara
Prima maternitate publică construită în ultimii 50 de ani în Timişoara a fost inaugurată, luni, în campusul Spitalului Judeţean Timişoara.
Articol de Radio Timișoara, 12 august 2024, 19:07
Noua maternitate a Spitalului Județean din Timișoara, construită în cadrul unui proiect transfrontalier România-Ungaria, este gata să primească primele paciente.
Lucrările au demarat în 2021, clădirea a fost recepționată încă în martie 2024, iar până acum spitalul a trebuit să obțină toate autorizațiile de funcționare.
“Într-adevăr, e un moment deosebit, nu numai regional, ci și național, pentru că este prima maternitate nouă care se construiește în România după 1989, prima maternitate care se construiește în Timișoara după 50 de ani. Maternitatea s-a <născut> la termen, nu a fost o naștere ușoară, desigur, s-a reușit și obținerea tuturor avizelor, un proces complex, inevitabil, complex. Din acest punct de vedere putem începe activitatea, facem ultimele teste și vom avea primii pacienți. Credem că va fi chiar săptămâna viitoare și vom avea primele nașteri și primele paciente care vor veni aici”, spune managerul Spitalului Județean, Dorel Săndesc.
Noua clinică are regim de înălțime demisol, parter plus patru etaje. Clinica va avea trei secții ale Spitalului Județean, respectiv Obstetrică și Ginecologie 1, Obstetrică și Ginecologie 2 și Neonatologie. Acestea au fost relocate din vechea maternitate, cu toate compartimentele aferente, respectiv Ginecologie, Chirurgie laparoscopică, Obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, Terapie Intensivă, secție pentru prematuri, secția ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.
„La ora actuală funcționăm în două clădiri cu o vechime de peste 100 de ani. Este un proiect memorabil, început în 2016, și putem spune că, astăzi, Banatul, Timișoara se mândrește cu cea mai modernă secție de obstretică, ginecologie și neonatologie din România, concepută la standardele anilor 2020, o unitate care va deservi nu numai pacientele din Timișoara și vestul României, ci și practic din toată România. La ora actual, dispunem de cele mai moderne condiții de cazare, aparatură ultramodernă de ultimă generație achiziționată, precum și o experiență a personalului, toate acestea constituind ingrediente și argumente pentru a arăta că suntem cea mai modernă unitate din România”, spune șeful secției Obstetrică-Ginecologie 1, Marius Craina.
Prima maternitate de stat cu compartiment de fertilizare in vitro
Spitalul va avea și o premieră națională, fiind prima maternitate de stat care va avea fertilizare in vitro. O astfel de secție a existat în Timișoara din 1995, dar a fost închisă în 2018.
“E un compartiment care necesită bani mulți. Este dedicat persoanelor care nu pot concepe în mod fiziologic. În ziua de astăzi, fertilizarea in vitro se face la privat, în Timișoara nu exista. Aici poate să vină, conform programului național, orice cuplu care nu poate procrea în mod natural și se oferă gratis acest tratament”, șefa secției obstetrică-ginecologie 2, Florentina Petre.
Pentru punerea secției în funcțiune mai trebuie să sosească autorizația de la Autoritatea Națională pentru Transplant.
Reporter: Ștefan Both