Povestea lui Sebastian Buza, un tânăr colecționar de port popular din Câmpia Banatului
Dintr-o simplă discuție pe rețelele de socializare l-am descoperit pe Sebastian Buza, un tânăr remarcabil cu o preocupare aparte.
Articol de Daniela Bacila, 3 septembrie 2024, 12:42 / actualizat: 4 septembrie 2024, 12:59
Sebastian Buza din Carani, aproape de Timișoara, colecționează de mai puțin de doi ani port tradițional din Pusta Banatului.
A reușit să achiziționeze în jur de 50 de costume complete și alte elemente separate. Se axează doar pe această subzonă a Banatului, descoperă rând pe rând varietatea și frumusețea valorilor tradiționale. Percepția asupra detaliilor, provocările în demersul său în descoperirea, păstrarea și promovarea obiectelor tradiționale legate de obiceiuri, de oameni și locuri ne stârnește admirația.
Iată cum într-o generație dominată de suficiență în care scara valorilor este de cele mai multe ori răsturnată, apare un astfel de element care ne dă speranță.
Înainte de a se instala vara, pe Sebastian Buza l-am invitat la Radio pentru o discuție mai amplă. Avea la el câteva dintre achizițiile din ziua respectivă, câteva brâuri din portul tradițional sârbesc, des întâlnit în Câmpia Bănățeană. M-a uimit profunzimea gândirii lui, claritatea exprimării, tenacitatea în realizarea proiectelor, modul în care a reușit să rezolve singur partea financiară a acestei pasiuni. Nu este deloc simplu sau ușor, nu este ieftin nici pe departe.
Sebastian Buza străbate rând pe rând satele din Timiș, bate la porțile oamenilor izbindu-se de indiferență, refuzuri, neînțelegeri de cele mai multe ori. Dar găsește și femei mai înțelegătoare, care, după ce se lasă convinse de pasiunea și scopul tânărului din fața lor, își deschid sufletele cu povești țesute pe fiecare obiect de port popular.
Banii investiți în costumele populare achiziționate sunt munciți de el de la o vârstă fragedă. Și nu sunt deloc puțini. În loc să-i cheltuie pe plăcerile tinereții, Sebastian cumpără port tradițional vechi.
Din toamnă, Sebastian Buza va fi student la două facultăți
Am lăsat să treacă vara cu examenele maturității.
Sebastian Buza a absolvit Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara. Peste câteva zile, în 15 septembrie, împlinește 19 ani. S-a înscris și urmează să înceapă cursurile Facultății de Electrotehnică și Telecomunicații (din cadrul Universității Politehnica Timișoara) și ale Facultății de Agricultură (la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului).
“Tinerii din generația mea ar avea nevoie de o puternică reanimare în domeniul acesta și sper să prindă drag de tradiție. Mă tem că generația care încă își mai aduce aminte cum era Banatul de altădată se stinge, iar tinerii rămân săraci în amintiri și își uită moștenirea. Este momentul să ne îmbrățișăm bătrânii și să-i întrebăm despre tot ce mai știu ei, legat de tradiții.” (Sebastian Buza)
Sebastian Buza are atu-urile vremurilor, tehnologia modernă, spațiul social-media pe care le folosește în scopurile sale. Evenimentele de genul expozițiilor, concursurilor, publicațiilor sunt încă la început. Documentarea temeinică, relațiile cu instituții de cultură, muzee, schimburile de informații cu alți colecționari sunt câteva dintre intențiile sale.
Până acum a avut expoziții mai restrânse, în cadrul Mănăstirii Partoș și la liceul său.
Sâmbătă și duminică, 7 și 8 septembrie, la Centrul de zi ANTIMIS al Parohiei Române Ortodoxe, Timișoara, Fabric Vest, pe str. Ștefan cel Mare, nr. 46, pot fi admirate ansambluri vestimentare vechi, colecția etnografică Sebastian Buza.
Povestea lui Sebastian Buza o aducem pe unde herziene, miercuri, 4 septembrie, de la ora 10:00, la emisiunea „Din suflet pentru tine”.
Ne puteți urmări pe Am 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro
și în format video pe pagina de Facebook Radio Timișoara.
Daniela Băcilă