Reguli pentru o drumeție de toamnă în Retezat
Toamna începe să-şi facă simţită prezenţa la munte, astfel că salvamontiștii hunedoreni îi sfătuiesc pe turiști să verifice starea vremii înainte de drumeție.
Articol de Radio Timișoara, 15 septembrie 2024, 09:14 / actualizat: 16 septembrie 2024, 8:50
Munții Retezat și Parâng pot reprezenta și toamna două dintre destinațiile de la final de săptămână.
Traseul lacurilor se poate parcurge în circa trei ore. În acest interval de timp, putem admira frumusețile naturii, dar ne putem bucura de o gustare sau de fotografii pe malul lacurilor din căldarea glaciară a Retezatului. Așadar un parcurs agreabil, ușor de abordat de către orășeanul sătul să își petreacă timpul în trafic.
Traseul este apreciat de șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, ca fiind unul relativ ușor de parcurs.
“E un traseu relaxant, ușor accesibil pentru toate grupele de vârstă sau de pregătire fizică. Se pleacă chiar din fața refugiului Salvamonr de la Lacul Bucura și se parcurge în cerc traseul lacurilor din căldarea glaciară Bucura”, spune Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii ne sfătuiesc să fim atenți pentru că la munte vremea se poate schimba ușor. De aceea, în rucsacul nostru trebuie să avem haine de ploaie, încălțăminte și îmbrăcăminte comodă.
„În general, turistul de munte trebuie să aibă un echipament propice pentru zona montană, mai ales că acest traseu este ușor, însă se desfășoară de-a lungul unei zone undeva între 1.800- 2.000 de metri altitudine. Trebuie să aibă un bocanc de acces pe munte, un bocanc ușor, respirabil, o haină de vânt, de ploaie. Bineînțeles că vor fi și nori și mici stropi de ploaie, e o vreme schimbătoare, normală pentru zona montană”, mai spune Ovidiu Bodean.
Toate datele despre traseu, dar și despre altele din Retezat le putem afla de la refugiile Salvamont, în principalele puncte din Retezat fiind asigurate deja servicii de permanență.